Maratonul “Pe aici nu se trece!” a ajuns la a treia ediţie

0
94

maratonCursa are loc pe 6 august, în memoria eroilor neamului; organizatorii propun la această ediţie trei variante de traseu.

Asociaţia Romană pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) – filiala Vrancea, în colaboare cu Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea şi RO Club Maraton va organiza pe 6 august maratonul “Pe aici nu se trece”.

Concurenţii vor pleca din faţa Mausolelului Eroilor de la Mărăşti şi vor parcurge 46 de kilometri pană la Mărăşeşti. Vor fi străbătute începand cu orele 6.00 localităţile Răcoasa, Varniţa, Muncelu, Străoane, Panciu, Tişiţa şi Mărăşeşti.

Anul acesta vor fi organizate trei trasee, fiecare concurent putand opta pentru locul de unde va pleca în cursă. Va fi un eveniment unic în Romania:  două maratoane cu start în acelaşi timp, din două locaţii diferite, din faţa a două mausolee: Mausoleul Mărăşeşti şi Mausoleul  Soveja, cu  punct final comun, Mausoleul Mărăşti. “Se aleargă în memoria eroilor neamului. Un traseu doar pentru cei care cred sincer în patriotism şi în valorile educative ale sportului.

Maratonul va avea loc între localităţile Mărăşeşti – Mărăşti (46 km), Străoane-Mărăşti (21 km), Soveja – Mărăşti, pe un itinerariu ce include locuri în care ostaşii Armatei Române au purtat cele mai crancene bătălii în Primul Război Mondial, pentru apărarea gliei străbune. «Pe aici nu se trece» a spus cu 96 de ani în urmă generalul Eremia Grigorescu implusionandu-şi ostaşii să apere poarta Moldovei, în faţa adversarilor.

Acest maraton este o continuare a ciclului de maratoane istorice, «Din dragoste pentru Romania şi istoria ei», organizate de maratoniştii din Romania între anii 2011-2013. Startul în cursa de 46 de km va fi dat din faţa Mausoleului de la Mărăşeşti. Startul în cursa de maraton va fi dat din faţa Mausoleului de la Soveja, iar în proba de semimaraton va fi dat din faţa Monumentului sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu din Străoane”, spune Ilie Roşu, unul dintre organizatorii întrecerii.

Maraton cu torţă şi participare din Asia

Înainte de startul cursei va fi organizată o slujbă religioasă şi va fi aprinsă o torţă, la fel ca şi la ediţiile precedente. Rămane de văzut cine se va înscrie în concurs. Anul trecut, la start s-a aflat şi o femeie din Japonia: Hiroko Ogawa, de 52 de ani, care a alergat alături de 21 de camarazi bărbaţi. Concurenţii vor trece prin faţa Monumentului Francez din Varniţa, Monumentului închinat memoriei Ecaterinei Teodoroiu din Străoane şi Monumentului Eroilor din Panciu. Maratoniştii vor continua alergarea la Monumentul de la Tişiţa şi vor trece linia de sosire la Mausoleul de la Mărăşeşti.

Organizatorii vor stabili puncte de hidratare în mai multe locuri de pe traseu, date fiind temperaturile caniculare care se anunţă, iar alergătorii care abandonează cursa pot aştepta în aceste puncte pentru a fi ridicaţi de organizatori.

Competiţia se adresează participanţilor care au împlinit 18 ani, iar clasamentele vor fi întocmite pe categorii de varstă, atat la masculin, cat şi la feminin.

Taxa de participare este 25 de lei, iar înscrierile se fac pană la data de 30 iulie, pe site-ul oficial www.ilierosu.ro.

Cules de Alina Magdici

Sursa: ziaruldevrancea.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here