EROII DE LÂNGĂ NOI. Copilul sărac a ajuns judecător. Acum, ajută alţi elevi să-şi termine şcoala

0
136

Marcel NechitaElevul Marcel Nechita a fost cât pe ce să renunţa la şcoală, de două ori. Tatăl i-a spus că îi dă căruţă şi cal şi îl trimite la muncile câmpului. Astăzi, Marcel Nechita este magistrat, vicepreşedintele Judecătoriei Suceava şi nu a uitat greutăţile prin care a trecut. Din salariul său, oferă lunar o bursă pentru patru elevi care sunt în aceeaşi situaţie prin care a trecut el, pentru a nu lăsa locurile goale în bănci. Suma totală ajunge până la 2.000 de lei, în fiecare lună.

Lena Ailincă, voluntar în cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii, povesteşte că s-a trezit acum cu câteva luni cu un e-mail trimis de judecătorul Marcel Nechita, în care acesta scria că vrea să doneze o sumă de bani pentru a ajuta patru elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar care nu pot continua şcoala, din cauza situaţiei precare financiare a părinţilor lor. Au denumit-o Bursa Prieteniei, iar de atunci magistratul este unul dintre cei mai activi voluntari ai organizaţiei.

Proiectul cuprinde în această fază o bursă pentru patru elevi de liceu. Fiecare în alt an de învăţământ va primi o sumă de bani, lunar, pentru a avea minimul necesar la şcoală. Când elevul de-a XII-a va absolvi liceul, un alt adolescent, de clasa a IX-a, va beneficia de Bursa Prietenia. „Îmi imaginez ca şi aceşti copii la rândul lor, atunci când îşi vor realiza visele, aşa cum am reuşit şi eu, să ajungă să contribuie cu o sumă oricât de mică la acest proiect pe care după cum vedeţi mi-l imaginez peste viaţa mea”, mărturiseşte Marcel Nechita. Judecătorul speră ca şi alte persoane să i se alăture în demersul său şi, cine ştie – e optimist magistratul – poate într-un final-numărul elevilor să fie de câteva zeci.

Cine l-a salvat pe elevul Marcel Nechita

Era în clasa a VIII-a. Atunci diriginta l-a întrebat pe tatăl lui la ce liceu vrea să-l dea.  Acesta din urmă i-a spus că ajunge atâta şcoală pentru fiul său. Din lipsă de bani. La insistenţele dirigintei, Marcel Nechita a ajuns elev la Liceul Silvic Câmpulung Moldovenesc; după primul an a ajuns în aceeaşi situaţie: nu mai avea bani de internat şi de cantină. El era de loc dintr-o comună din judeţul Vaslui.

Atunci, salvarea a venit de la dirigintele său din acea vreme. Profesorul de sport Viorel Totoescu, care a vorbit cu direcrtorul liceului, i-a povestit de rezultatele şcolare a elevului Nechita şi a obţinut pentru acesta gratuitate la cazare şi masă.

„De obicei mâncam după ce luau masa ceilalți elevi, dacă mai rămânea ceva… Vă imaginaţi că experienţele astea s-au lipit de sufletul meu şi vreau să ajut alţi copii să nu mai ajungă în situaţia în care eram eu”, mărturiseşte Marcel Nechita. Magistratul îşi vizitează şi acum fostul diriginte, cu care a ţinut legătura în acest timp, cei doi devenind prieteni.

„Marcel avea două cămăşi, una albă şi una bleo şi două pulovere… Intotdeana le-am găsit îmbrăcate curat, spălate, aranjate. Mereu îl dădeam ca exemplu, era un elev silitor, respectuos”, povesteşte profesorul de sport Totoescu. Marcel Nechita vrea să condamne abandonul şcolar. Pentru o sentinţă definivită şi irevocabilă are nevoie de alţi „magistraţi” care să se alăture acestui proiect al său şi care, de ce nu, pot fi chiar dintre cei care citiţi acum aceste rânduri.

Sursa:  EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here