“Colecţia numismatică a BNR-Monede româneşti din aur”, într-o nouă serie de timbre

0
298

mărci poştaleEmisiunea de mărci poştale “Colecţia numismatică a Băncii Naţionale a României-Monede româneşti din aur” va putea fi achiziţionată începând de vineri de la toate magazinele Romfilatelia, informează un comunicat.

Emisiunea este alcătuită din patru mărci poştale.

Acestea ilustrează piese cu valoarea nominală de 20 de lei (“poli”), emise între anii 1870-1939, fie pentru circulaţie, fie pentru a marca evenimente importante precum aniversarea a 40 de ani de domnie (1906), încoronarea de la Alba-Iulia (1922) şi centenarul naşterii Regelui Carol I (1939).

Potrivit sursei citate, timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează moneda din aur de 20 de lei emisă în anul 1870 – un “veritabil simbol” al istoriei României, deoarece emisiunea a fost bătută înainte de obţinerea Independenţei României şi, în ciuda împotrivirii Imperiului Otoman, purta efigia Regelui Carol I pe avers.

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 4,30 lei este ilustrată moneda din aur de 20 de lei emisă în anul 1906, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Aceasta face parte dintr-o emisiune monetară jubiliară alcătuită din şapte nominaluri, dintre care cele de 1 şi 5 lei erau din argint, iar cele de 121 lei, 20, 25, 50 şi 100 de lei din aur.

Albumul filatelic

Timbrul cu valoarea nominală de de 4,50 lei prezintă imaginea monedei din aur de 20 de lei emisă în anul 1928 şi dedicată aniversării a cinci ani de la încoronarea, la Alba-Iulia, a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria.

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 8,10 lei este ilustrată una dintre monedele din aur de 20 de lei emise în anul 1939 şi care a fost dedicată centenarului naşterii Regelui Carol I, cu toate că portretul acestuia nu apare pe niciuna dintre monede.

Alături de cele patru timbre, emisiunea mai conţine şi un plic prima zi, iar ca forme de paginare s-au folosit coliţa dantelată (cuprinde cele 4 timbre), minicoala de şase timbre plus şase viniete şi coala de 28 timbre.

În comunicat se arată că produsul special al acestei emisiuni este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare şi echipat cu coliţa emisiunii ce are elemente grafice în folio aur şi un plic prima zi cu ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur, numerotat de la 001 la 400.

Romfilatelia mulţumeşte în acest comunicat conducerii Băncii Naţionale a României pentru sprijinul acordat la realizarea emisiunii de timbre poştale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here