Marea Neagră. Ştiaţi că…?

0
7115

Marea Neagră… Marea Neagră este cea mai mare structură acvatică anoxică din lume?

Termenul de anoxie semnifică un “conţinut scăzut de oxigen” sau chiar o “lipsă de oxigen” şi peste 90% din apa din Marea Neagră este lipsită de oxigen. Această situaţie se datorează faptului că apa de la suprafaţă, care primeşte oxigen din atmosferă, nu îl poate transfera straturilor acvatice de adâncime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apă, densitatea crescută etc).

… la adâncimi de peste 200 de metri, apa Mării Negre nu mai conţine oxigen iar temperatura apei înregistrează o valoare constantă de 9 grade Celsius? Din această cauză, la adâncimi mari, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe.

… Marea Neagră este una din cele mai noi mări ale planetei?

Specialiştii afirmă că ea s-a format în perioada Mezozoică, atunci când, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a dispărut şi în locul lui au apărut mai multe mări sau cursuri de apă (Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Mediterană etc)

… de-a lungul coastelor Mării Negre, în zona Turciei, trăiesc unii din ultimii vorbitori de limbă greacă pontică? Acest dialect a aparţinut comunităţii grecilor stabiliţi în Turcia care însă au emigrat în Grecia după primul război mondial. Astăzi, acest dialect mai este utilizat doar de câţiva vorbitori, în majoritate bătrâni.

… nivelul de salinitate al apei este unul foarte mic? Acesta se situează în jurul valorii de 17% şi este cauzat de numeroasele cursuri de apă dulce care se varsă aici (Dunărea fiind cel mai important dintre ele).

… din cauza nivelului scăzut de salinitate, biodiversitatea din Marea Neagră are de suferit? Majoritatea speciilor marine au nevoie de un nivel al salinităţii de minim 20% pentru a se putea dezvolta corespunzător.

… adâncimea maximă a Mării Negre este de 2.200 de metri?

Această valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsă în apropierea ţărmului turcesc al mării.

… cea mai mare cantitate de apă proaspătă care alimentează Marea Neagră provine de la râurile care să varsă în ea? Astfel, anual, 369 km cubi de apă sunt aduşi de râuri iar 224 km cubi provin din precipitaţiile atmosferice.

… anual, prin evaporare, 395 de km cubi de apă se pierd din Marea Neagră?

… lungimea coastelor Mării Negre este de 4340 km? Suprafaţa Mării Negre este de 423.000 km în timp ce volumul ei este de 550.000 km.

… există doar trei specii de mamifere marine care trăiesc în această mare? Cea mai cunoscută dintre ele o reprezintă delfinii. Focena sau porcul de mare, ajunge la aprox. 1.5 m lungime şi 30kg. Se pot observa în grupuri la sud de Constanţa până la Costineşti. Foca călugăr, singura specie de focă din Marea Neagră care, din păcate este pe cale de dispariţie.

Sursa: stiati-ca.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here