Marea Pată Roşie de pe Jupiter. Imagini uimitoare publicate de NASA | GALERIE FOTO

0
212

O serie de imagini uimitoare ale Marii Pete Roșii de pe Jupiter, au fost făcute publice de NASA. Fotografiile au fost captate de sonda Juno, care a survolat planeta, de la o distanţă de aproximativ 9.000 de kilometri.

Este pentru prima dată când Marea Pată Roşie, un anticiclon gigantic cu un diametru de 16.350 km şi de 1,3 ori mai mare decât Pământul, este observată de la o distanţă atât de mică.

În imaginile transmise de sondă, pata este văzută ca plutind în mijlocul unui ecosistem albăstrui și formând un fel de vârtej roșu.

„Aceste date ar trebui să facă lumină asupra originilor, naturii actuale şi evoluţiei acestui fenomen”, a explicat Scott Bolton de la Southwest Research Institute din San Antonio, care este responsabilul științific al misiunii.

Marea Pată Roşie, care este observată în mod regulat din 1830 și care a fost menționată de astronomi în urmă cu 350 de ani, pare să se fi redus.

Lansată pe 5 august 2011 de la Cape Canaveral din Florida, sonda Juno s-a plasat pe orbita lui Jupiter pe 4 iulie 2016. Timp de douăzeci de luni trebuie să efectueze 37 de survolări, majoritatea între 10.000 și 4.667 kilometri deasupra norilor lui Jupiter.


Ana Grama