Marele câștigător la European Film Awards: “Ida”, în regia lui Pawel Pawlikowski. Lista premiilor

0
144

ida-pawel-pawlikowskiFilmul “Ida”, regizat de polonezul Pawel Pawlikowski, este marele câștigător al celei de-a 27-a ediții a galei Premiilor Europene de Film (European Film Awards, EFA), desfășurată sâmbătă seara la Riga.

 Această coproducție Polonia-Danemarca, realizată în alb-negru, a primit premiul pentru “Cel mai bun film european” al anului, iar Pawel Pawlikowski a fost desemnat “Cel mai bun regizor european”. Pawel Pawlikowski a primit și premiul pentru “Cel mai mai bun scenarist european”, pe care îl împarte cu Rebecca Lenkiewicz, cu care a colaborat pentru scenariul filmului “Ida”, informeză Agerpres.

“Ida” a fost și pelicula preferată de spectatori, care i-au acordat premiul publicului. “European Cinematographer — Prix Carlo Di Palma” a revenit celor care au realizat imaginea pentru “Ida”, Lukasz Zal și Ryszard Lenczewski.

Lista principalelor premii acordate de Academia Europeană de Film (EFA) în 2014 este:

Cel mai bun film european:

“Ida” — regia Pawel Pawlikowski (coproducție Polonia/Danemarca)

Cel mai bun film european de comedie:

“The Mafia Only Kills In Summer” (“La Mafia Uccide Solo D’estate”) — regia Pierfrancesco Diliberto (Italia)

Cel mai bun regizor european:

Pawel Pawlikowski (“Ida”)

Cea mai bună actriță europeană:

Marion Cotillard, pentru rolul din “Deux Jours, Une Nuit”

Cel mai bun actor european:

Timothy Spall, pentru rolul din “Mr.Turner”

Cel mai bun scenarist european:

Pawel Pawlikowski și Rebecca Lenkiewicz, autorii scenariului filmului “Ida”

Premiul publicului:

“Ida” (coproducție Polonia/Danemarca)

Cel mai bun documentar european:

“Master of the Universe” — regia Marc Baude (coproducție Germania/Austria)

Printre cele șase nominalizări la această categorie s-a numărat și filmul “Waiting For Summer” al regizoarei Teodora Ana Mihai. Această coproducție România-Belgia redă un fragment din viața unor copii din Bacău nevoiți să se descurce singuri după ce mama lor a plecat să muncească în străinătate.

Regizorul britanic Steve McQueen (“12 Years a Slave”) a primit premiul “European Achievement in World Cinema”, iar regizoarea belgiană Agnes Varda, stabilită de multă vreme în Franța, creatoare și muză a “noului val”, a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate (“Lifetime Achievement Award”).

La gala din capitala letonă, care l-a avut ca “maestru de ceremonii” pe realizatorul de televiziune german Thomas Hermanns, a luat parte și actrița română Ada Condeescu, care a prezentat una din cele 21 de categorii de premii.

Pe scena Operei din Riga, unde a avut loc gala, a pășit și actrița norvegiană Liv Ullman, legendă vie a cinematografiei europene, muză a marelui regizor suedez Ingmar Bergman. Ea a prezentat nominalizările pentru unul dintre cele mai râvnite premii — “Cel mai bun regizor european”—, care a revenit polonezului Pawel Pawlikowski, pentru filmul “Ida”.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here