Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film Etnografic: “Satul de demult”, în regia lui Dumitru Budrală

0
259

zlatna-2Filmul “Satul de demult” în regia lui Dumitru Budrală a fost desemnat, duminică seară, câştigătorul Marelui Premiu al celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) desfăşurat în perioada 6-8 iunie la Zlatna, informează organizatorii. Potrivit acestora, “Satul de demult” este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar, Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului.

“Festivalul este foarte important pentru filmul documentar. Filmul documentar este un gen cinematografic fără vedete, fără paiete, fără atracţii speciale, dar care are grăuntele de aur al adevărului de viaţă. Astfel de manifestări duc mai departe tradiţia filmului documentar. Emoţionant la Zlatna sunt nopţile albe de film documentar românesc şi străin, ceea ce este unic în lume. Nu am auzit să fie stadioane cu nopţi albe cinematografice. Mi se pare de Guinness Book această performanţă’, a afirmat la finalul festivalul criticul de film Nicolae Călin Căliman, pentru Agerpres.

Cea de-a doua ediţie a festivalului s-a încheiat duminică seara cu un program artistic susţinut de ansambluri, formaţii şi artişti din zona Zlatna, urmate de proiecţia filmului din afara concursului, “Anul nou al urşilor” realizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, şi a peliculelor premiate.

Lista premiilor

Premiul pentru regie a revenit peliculei regizate de Sabin Dorohoi, ‘Fata din Transilvania’, un scurtmetraj care redă o interacţiune amuzantă dintre universul idilic şi atemporal al satului românesc tradiţional şi lumea corporatistă, iar premiul pentru Cea mai bună regie a unui film străin a fost acordat coproducţiei Japonia-Spania, “Ainu. Cărările memoriei” cu o regie semnată de Marcos Centeno Martin.

Premiul pentru Cea mai bună idee de scenariu a fost câștigat de filmul polonez “Ceva pe cont propriu” în regia lui Jacek Wajszczak.

Scurtmetrajul “Chiriloaia, minunea verde de lângă Brăila”, care vorbeşte despre Parcul Natural Insula Mică a Brăilei, producător executiv Radu Tora, a primit premiul pentru imagine.

Premiul juriului a fost acordat filmului regizat de Daniel Lorincz, “Cei de pe urmă”.

Premiul pentru originalitate în promovarea identităţii culturale a revenit peliculei “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” în regia lui Toma Enache.

Reprezentantul ICR în juriul de la Zlatna, Horia Barna, a anunţat după ce filmul a fost desemnat câştigător că în urmă cu câteva zile, după vizionarea filmului, primarul oraşului New York a hotărât să organizeze acolo o zi a aromânilor.

Premiul pentru conservarea patrimoniului imaterial a fost acordat peliculei “Şezătoarea de la Feneş” în regia Marinelei Baba.

Premiul pentru conservarea patrimoniului material a revenit filmului “Portul tradiţional din Cergău” realizat de Petruţa Pop.

Premiul “Uniunii Ziariştilor Profesionişti” a revenit filmului realizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena” din Alba, la propunerea elevului Medrea Antonio, “Ce sunt Făşangii?”. Filmul spune povestea tradiţiei Făşangilor, un obicei popular străvechi, cu origini barbare, care se desfăşoară “la prinderea postului Paştelui”.

Filmul regizat de Răzvan Malciu, “Ulpia Traiana Sarmizegetusa” a câştigat premiul Institutului Cultural Român – pentru promovarea culturii şi civilizaţiei.

Premiul de excelenţă “Radio România Internaţional” – pentru ilustraţie muzicală a fost câştigat de sud-africanul Andrew Aringhe pentru filmul “Drumuri africane”.

Premiul publicului a revenit zlătnenilor Constantin Vasilie şi Horia Fleşer pentru filmul “Pân’ la Rai e o cale lungă”, un film în care realizatorii au încercat să ofere o imagine “sinceră şi nepremeditată” a succesiunii de evenimente care au loc înaintea, în timpul şi imediat după sărbătoarea Sfintelor Paşte într-o comunitate din inima Ardealului – oraşul Zlatna.

Premiul organizatorilor i-a fost acordat lui Ionel Sârbu pentru regia filmului “Sângeorzu de la Cetea”, un scurtmetraj despre tradiţia Sângeorzului care a fost asimilat în calendarul ortodox cu Sf. Gheorghe.

Juriul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Etnografic i-a avut în componenţă pe actorul Dorel Vişan (preşedinte), criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferenţiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan şi interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here