Invenții care au schimbat lumea – Margarina (1870)

0
212
MargarinaÎn perioada premergătoare Războiului Franco-Prusac, untul era rar şi scump în Franţa. Era nevoie de un înlocuitor ieftin şi gustos, asemenea, perspectiva războiului determina autorităţile să caute un înlocuitor care se păstra mai bine decât untul. Împăratul Napoleon al a anunţat un concurs: cel mai bun înlocuitor al untului avea să fie premiat.

Margarina e unul din cele mai inovative produse ce au revolutionat lumea, atat cea alimentara, cat si cea industriala, dovedindu-se a fi o adevarata comoara pentru populatiile aflate in foamete.

Chimistul Hippolyte Mege-Mouries

Un chimist francez pe nume Hippolyte Mege-Mouries a amestecat seu cu apă, a încălzit amestecul şi a adăugat lapte. A denumit rezultatul final oleomargarină, întrucât credea că seul de vită conţine acid margaric. Nu este adevărat. In ciuda denumirii inadecvate a produsului Mouries a câştigat premiul. Înlocuitorul lui pentru unt era hrănitor şi ieftin, iar producţia la scară comercială a fost preluată de firma olandeză Jurgens.

Margarina a devenit populară în Franţa, apoi în alte ţări europene, în timpul Primului Război Mondial, când a început criza de unt în Canada şi America, margarina a devenit şi acolo un înlocuitor popular al untului.

De la inventarea ei, margarina a jucat un rol important în alimentaţia ţărilor occidentale. A fost recunoscută ca un produs alimentar util, deşi numai după ce reţeta i-a fost serios modificată. Astăzi, margarina este alcătuită, de obicei, dintr-o varietate de grăsimi vegetale. în funcţie de utilizarea căreia îi e destinată, margarina poate avea diferite reţete. În Marea Britanie, se face în general din uleiuri de rapiţă, floarea-soarelui, soia şi palmier, toate rafinate şi amestecate. Se adaugă arome, sare, lapte şi vitaminele A, D şi E. Produsul este emulsifiat, pasteurizat şi ţinut la rece. Un motiv pentru care margarina a devenit atât de populară este faptul că poate fi întinsă pe pâine scoasă direct din frigider, spre deosebire de unt.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here