Mari invenţii făcute de femei (II)

0
259

Continuăm, în cele de faţă, articolul cu privire la diferitele invenţii care au aparţinut unor femei şi chiar au fost brevetate de ele. Adesea, invențiile, se referă la maşini, motoare, mecanică şi chiar echipamente militare, încât te întrebi cum de nu le-a dat prin cap bărbăților, care se confruntă zi de zi cu domeniul respectiv.

Ştergătoarele de parbriz

stergatorInvenţia îi aparţine americancei Mary Anderson (1866-1953), din Alabama, arată Big Picture. Ideea i-a venit în iarna 1903, când călătorind cu tramvaiul, a observat că vatmanul nu vede drumul, din cauza fulgilor viscoliţi. A născocit dispozitivul acţionat manual din interior, a dat schiţa cuiva s-o execute şi treaba era gata.

A obţinut un brevet de inventator valabil 17 ani şi a încercat să-l vândă unei companii canadiene, care a strâmbat însă din nas: ”automobilul e lucru serios şi l-am compromite echipându-l cu o jucărie.”

Abia în 1920, după expirarea brevetului, creşterea exponenţială a producţiei de maşini a atras brusc atenţia fabricanţilor. Jucăria începea să devină interesantă, chiar dacă urma să mai treacă mult timp, până să se inventeze ştergătorul cu acţionare electromecanică.

Prima firmă care şi-a dotat automobilele cu ştergătoare de parbriz inventate de Mary Anderson şi acţionate manual din interior a fost Cadillac, în anul 1922.

Freza pentru deszăpezit

frezasStrăbunica maşinilor moderne de deszăpezire a fost inventată în 1892 de jurnalista May Westover Alden (1862-1931), o persoană polivalentă, care a activat şi ca inspector de vamă, profesoară de muzică, soprană în corul bisericii, comisar municipal, muzeograf.

În timpul liber, a inventat şi brevetat prima freză de deszăpezire. Şi aici, municipalitatea a strâmbat din nas, iar succesul maşinii a apărut mult mai târziu. Noroc că inventatoarea nu ducea lipsă de bani şi şi-a consumat timpul în ultimele decenii de viață făcând opere de binefacere.

Vestă antiglonţ

vesta antiglontInvenţia aparţine chimistei Stephanie Kwolek, o americancă de origine poloneză, născută în Pennsylvannia, SUA, în 1923. Punctul de plecare al vestei este un material sintetic, inventat tot de ea, kevlar. Acesta este de cinci ori mai rezistent decât oţelul la impact şi la alte solicitări, fiind totodată însă mult mai uşor.

Vesta este pentru ea însă numai o mică invenţie, întrucât Stephanie deţine 28 brevete de inventator, ocupând poziţia patru în clasamentul inventatorilor americani, făcut de The Naţional Inventors Hall of Fame (NIHF).

Toba de eşapament

toba de esapamnetCine şi-ar fi putut închipui că amortizorul de zgomot de la eşapament a fost inventat de o femeie? Ea se numeşte Dolores Jones, iar invenţia datează din anul 1917. Totuşi utilizarea ei pe scară mare a devenit vizibilă abia după Primul Război Mondial. Până atunci, maşinile fiind puţine, nici zgomotul nu prea deranja.

Siliconul

patriciaBillingsNu, doamnelor, nu este vorba de siliconul care se implantează. Este acel silicon care se introduce în betoane, pentru a le mări rezistenţa. Inventatoare a fost sculptoriţa Patricia Billings, din Kansas City, Missouri, SUA, născută în 1926.

Materialul, inventat în 1970, are proprietăţi nemaiîntâlnite la altele similare: este nontoxic, ignifug şi indestructibil. În plus, permite injectarea în fisurile elementelor de rezistenţă avariate de cutremure.

Hi-Fi

hifiÎn 1941, actriţa americană Hedy Lamarr, o divă a ecranului, de origine austriacă, a patentat împreună cu George Antheil un mijloc de comunicare, capabil să modifice dinamic frecvenţa de lucru, astfel încât să nu poată fi interceptat de forţele militare inamice în timp de război.

Ideea nu a fost însă pusă în aplicare în SUA decât în anul 1962, cu ocazia blocadei din Cuba, iar acum este folosit pe scară largă în sistemele de comunicaţii mobile de tip Hi-Fi.

Gloria inventatoarei nu se datorează însă invenţiei, ci prestigioasei activităţi de la Hollywood, unde a jucat în 31 filme de succes, până în anul 1981, când s-a retras la Miami Bitch, Florida, unde s-a stins din viaţă în anul 2000, la vârsta de 86 de ani.

Sursa: ziare.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here