Maria by Callas – filmul care prezintă povestea celei mai faimoase cântăreţe de operă din istorie ajunge în România

0
182

Noul documentar Maria by Callas aduce pe marile ecrane povestea vieții faimoasei soprane, considerată cea mai mare cântăreață de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea.  Filmul, regizat de Tom Volf, include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de Maria Callas. La patru decenii de la dispariția ei, filmul o înfățișează pe faimoasa cântăreață așa cum nimeni nu a mai văzut-o până acum. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Maria by Callas va ajunge în cinematografele din România începând cu 20 iulie.

Filmul o prezintă pe Callas așa cum era ea

În timp ce numeroasele cărți scrise despre Callas au scos în evidenţă viaţa ei tumultoasă, Tom Volf s-a concentrat în mare măsură pe o poveste care prezintă aspectele pozitive ale vieții sopranei, pe care crede că ea însăși ar fi aprobat-o. Publicul se va delecta aşadar cu o suită de filmări și fotografii inedite, înregistrări live private și scrisori care ne-o înfățișează pe Callas așa cum nu am mai văzut-o până acum.

Regizorul Tom Volf a călătorit oriunde a considerat că este nevoie pentru a descoperi arhivele pierdute despre viața și munca lui cântăreţei. S-a întâlnit și a intervievat numeroși prieteni foarte apropiați ai sopranei, care i-au pus la dispoziție colecții întregi și i-au dezvăluit o serie de fotografii necunoscute anterior, multe dintre acestea au venind inițial din albumele proprii ale Mariei Callas.

Tom Volf declarata, pentru The Hollywood Reporter, despre documentar: “Nu o portretizează ca pe o doamnă superficială și zâmbitoare. Cred că filmul o prezintă așa cum era ea. Poate că oferă o imagine mai puțin scandaloasă şi mai puțin influențată de bârfă decât ceea ce și-ar fi putut imagina oamenii despre Callas, dar aceasta a fost ideea filmului de la început, să aducem pe marile ecrane un portret exact așa cum ar reieși din propiile sale povești. Deci, în această situație este subiectiv ceea ce tu, ca public, poți judeca, dar poți judeca numai din punctul ei de vedere.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Roma, filmul Maria by Callas a câștigat premiul pentru Cel mai bun Documentar despre Muzică și Dans la Festivalul de Film Master of Art. Filmul a fost proiectat și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția a 17-a.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă