Marie Sklodowska-Curie, om de ştiinţă

0
237
Marie CurieInventatoarea de origine poloneză (n. pe 7 noiembrie 1867, Varşovia; d. 4 iulie 1934, Franţa) este prima femeie care a primit premiul Nobel. A introdus în fizică termenul de radioactivitate şi a pus bazele radioterapiei. În 1883, la 15 ani, Marie este absolventă a cursurilor secundare cu medalia de aur.

A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie celebru în lumea academică pentru cercetările sale cu privire la natura magnetismului. Marie Curie începe cercetările în domeniul radioactivităţii, la care se va alătura curând şi soţul său.

Descoperă împreună noi elemente radioactive: radiul şi poloniul. Marie Curie nu era interesată să descopere legile naturii și universale ale materiei, asemeni fizicianului ci, asemeni, chimistului. Cu toate acestea, abordarea sa în studiul radiației a constituit un punct de plecare pentru investigațiile asupra structurii atomului care vor fi inițiate în secolul XX.

În comparație cu soția sa, Pierre Curie își desfășura activitatea cu prudență și logica; el se baza pe deducţie, în timp ce Marie se baza pe inducție.

Astfel se poate spune că Pierre era fizicianul, iar Marie chimistul. Pe când cerceta diferite tipuri de minereu, Marie a descoperit unul care emitea o radiație mai puternică decât uraniul pur. Soții Curie au raportat, pe data de 26 decembrie 1898, că un nou element diferit de poloniu a fost găsit de ei. Mai târziu, Marie Curie l-a izolat din uraninit, denumindu-l “radiu”.

Marie Curie începe să predea cursuri de fizică pentru a-și ajuta financiar familia.

În 1901 s-a descoperit că radiul putea vindeca anumite afecțiuni dermatologice. În 1903, un industriaș american le solicită celor doi savanți să le cedeze drepturile de autor pentru metoda de purificare a radiului și primește răspuns favorabil din partea acestora. În iunie 1903, Marie Curie primește titlul de doctor în științe din partea Universității din Paris pentru teza sa de doctorat privind cercetarea asupra radioactivității. Un document publicat de către Lord Kelvin susține că radiul nu era un element chimic; el spune ca este doar un compus al heliului și al plumbului.

Aceasta o impulsionează pe Marie Curie să demonstreze că radiul este un element nou; ea începe să lucreze la izolarea radiului pur în locul unei simple cloruri de radiu; aceasta este  operație dificilă care necesita o deosebită îndemânare. Dificultatea provenea și din faptul că acesta există în natură în cantități mult mai mici decât ar putea pune în evidență un simplu instrument de măsură. Pentru detectarea radiului, Marie a utilizat electrometrul construit de către soțul său.

Acest nou instrument i-a permis să detecteze undele radioactive emise de radiu în aer.

Pentru aceasta a utilizat metoda de distilare fracționată. Deşi avea o viaţă agitată, Marie a afirmat că cei mai frumoși ani din viața sa au fost cei petrecuți în laboratorul său de cercetare. După ani de experiențe obositoare, desfășurate aproape monoton, soții Curie reușesc să izoleze un decigram de clorură de radiu, o cantitate infinitezimală în raport cu volumul imens de minereu utilizat.

Pe 19 aprilie 1906, Marie Curie primește o puternică lovitură din partea destinului.

În timp ce se deplasa către o editură pentru a publica un manuscris, traversând o intersecție aglomerată, Pierre Curie este lovit de un atelaj greu și își pierde viața, la numai 46 de ani. Marie Curie va scrie o biografie în care evocă viața și activitatea soțului. Trece peste acest eveniment nefericit și continuă munca. Continuă singură cercetările și reușește izolarea radiului.

În 1921, Marie Curie merge în America (împreună cu cele două fete) pentru a achiziționa radiu. Este primită cu multă căldură de președinte şi primește un gram de radiu pe care îl va utiliza în cercetările sale. Mariei Curie deschide drumul comunității științifice spre un nou univers de descoperiri; ea marchează un pas important în istoria cercetării științifice. Principalul motiv pentru care își desfășura munca de cercetare era curiozitatea științifică.

Cules și prelucrat de Mădălina M.  

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here