Marş de 3.600 km pentru promovarea dialogului, la 100 de ani de la Primul Război Mondial

0
99

Trek-to-BC-Ama-DablamZeci de persoane au început traversarea Europei pentru a promova dialogul, la 100 de ani de la Primul Război Mondial. Aproximativ 60 de voluntari vor parcurge pe jos 3.600 km şi vor trece prin locuri care au marcat perioada dintre Primul Război Mondial şi prezent, informează Agerpres, citând AFP.

Marşul a început la Ypres, în vestul Belgiei, locul unde au avut loc lupte violente între 1914 şi 1918, şi se va încheia, peste cinci luni, la Istanbul, după se va trece prin 10 state, printre care Franţa, Germania şi ţările din Balcani.

“Este o iniţiativă civică, nici politică, nici religioasă, care îşi propune să promoveze, prin mers, dialogul între persoane de origini şi culturi diferite”, a spus Sebastien de Fooz, iniţiatorul proiectului intitulat “Jorsala” şi patronat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

“Vom merge pe multe linii de fractură de pe vechiul continent, cum ar fi Sarajevo, unde s-a declanşat Primul Război Mondial şi care este oraşul simbol al conflictului din Balcani din anii 1990”, a adăugat de Fooz.

Numărul participanţilor “va fi diferit de la o zi la alta. Unii vor parcurge tot drumul, iar alţii ni se vor alătura câteva zile sau săptămâni”, a precizat organizatorul. Studenţi sau pensionari, participanţii la marş sunt din Benelux, Franţa, Germania şi Maroc.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here