MARTE în 3D. IMAGINI fără precedent cu “MARELE CANION” de pe Planeta Roşie | GALERIE FOTO / VIDEO

0
118

m4Hebes Chasma, cunoscut ca “Marele Canion” de pe Marte, poate fi studiat în cele mai mici detalii cu ajutorul unor fotografii 3D de o fineţe fără precedent, făcute de sonda Mars Express, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike url=”http://bit.ly/17smQl2″ style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Potrivit Daily Mail,  Sonda Mars Express lansată de ESA a zburat deasupra acestei regiuni de pe Planeta Roşie de foarte multe ori, dar acest set de opt fotografii 3D dezvăluie pentru prima dată canionul Hebes Chasma în cele mai mici detalii.

Canionul Hebes Chasma reprezintă o zonă “închisă”, adâncă de opt kilometri, care se întinde pe 315 kilometri pe direcţia est-vest şi pe 125 kilometri de la nord la sud în punctul de lăţime maximală.

Cercetătorii speră că Hebes Chasma şi reţeaua de canioane din vecinătate vor putea să ofere informaţii noi şi relevante despre trecutul geologic al planetei Marte.

Sfâşiate de forţele tectonice, Hebes Chasma şi canioanele din imediata apropiere, au o origine asociată cu aceea a regiunii vulcanice Tharsis, aflată în vecinătate. Tharsis este o regiune uriaşă de pe Marte apărută în trecutul vulcanic al planetei.

Pe măsură ce protuberanţa Tharsis se umplea cu magmă, în timpul primului miliard de ani din existenţa planetei Marte, crusta înconjurătoare a început să se întindă, apoi a fost sfâşiată şi s-a prăbuşit şi a condus la formarea unor bazine uriaşe.

Unul dintre acestea este Hebes Chasma, iar complexul tipar de dislocare a scoarţei poate fi văzut în toată această zonă depresionară, fiind evidenţiat cu ajutorul imaginilor 3D realizate de sonda europeană.

În centrul canionului Hebes Chasma se află o terasă cu vârful aplatizat – o formaţiune înălţată de scoarţă marţiană, cu vârful plat şi părţi laterale netede.

Niciun alt canion de pe Marte nu prezintă o formaţiune similară, iar originile ei sunt încă neclare.

Structura straturilor ei include materiale vulcanice, dar şi praf adus de vânt şi sedimente lacustre care s-au depus de-a lungul timpului.

Alte depozite provenind din alunecările de teren pot fi văzute peste tot pe fundul canionului Hebes Chasma, multe dintre ele provenind din pereţii canionului.

Pereţii canionului şi terasa menţionată anterior prezintă o serie de striaţii, fapt care sugerează că materialul din care sunt compuse acele structuri nu este dur, ci este foarte uşor de erodat. Alte straturi de la marginile terasei ar fi putut fi depozitate de apă.

Din datele transmise de Mars Express şi de sonda Mars Reconnaissance Orbiter lansată de NASA, au scos la iveală faptul că anumite porţiuni din Hebes Chasma sunt presărate cu minerale care se pot forma doar în prezenţa apei. Experţii consideră că, într-o anumită perioadă, acest canion de pe Marte ar fi fost un lac.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here