Mărturii culturale din Orientul Mijlociu la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi

0
230

iran-nuova-e-antica-persia-10-1856676Peste 200 de exponate arabe şi persane pot fi admirate în holul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi în cadrul “Confluenţe ale civilizaţiilor – Mărturii culturale din Orientul Mijlociu: Iordania, Siria, Arabia Saudită, Liban, Iran”.

Potrivit şefului Biroului Comunicare din universitate, Sanda Cruceanu, citată de Agerpres, expoziţia este dedicată în primul rând studenţilor Facultăţii de Medicină proveniţi din această zonă geografică, dar şi comunităţii gălăţene, pentru o mai bună cunoaştere a fascinantei lumi arabe şi persane.

“Este o civilizaţie extraordinară, foarte frumoasă, cu impact asupra celei europene şi universale, de aceea a meritat să facem această expoziţie. Am pus accentul pe tradiţii, cultură, ca să mai îndepărtăm din conotaţiile negative care se ataşează azi. Când auzi de musulman, arabă, toată lumea se gândeşte la altceva, pe când aici se arată ce este dincolo de asta, să spargem prejudecăţi, să înlăturăm clişee. Am primit materiale de la misiunile diplomatice, cele mai multe fiind de la Ambasada Siriei. Avem obiecte vechi persane dar şi obiecte de vestimentaţie din Siria şi Arabia Saudită de la colege din universitate, din colecţiile lor personale”, a spus Cruceanu.

Ea a adăugat că în Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi sunt 110 studenţi din ţările extracomunitare, non-UE, dintre care câte unul la Litere, Arhitectură Navală, Ştiinţe Economice şi 107 la medicină, la care se adaugă şi trei masteranzi. Lor le-a fost dedicată această expoziţie, mai ales că luni s-a sărbătorit şi “Ziua studentului sirian”.

Potrivit directorului adjunct al Bibliotecii VA Urechia Galaţi, Geta Eftimie, aproximativ jumătate dintre exponate provin din fondul bibliotecii.

“Sunt peste o sută de exponate din colecţiile bibliotecii, parte din fondul vechi. Reprezintă atlase, hărţi, stampe, ilustraţii din cărţile vechi de referinţă. O parte dintre ele, cea de hărţi şi atlase, poate fi regăsită şi pe site-ul bibliotecii, la partea bibliotecă digitală”, a declarat Geta Eftimie.

Expoziţia poate fi vizitată până vineri şi este organizată de Universitatea Dunărea de Jos în colaborare cu Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia şi Muzeul de Istorie “Paul Păltănea”.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here