Mașina de scris – invenția unor producători de arme

0
731

masina de scrisSe spune că o armată de dactilografi profesioniști care bat la mașină într-o încăpere pot emite un sunet asemănător unei mitraliere. Poate că numai din pură coincidență, prima mașină de scris, numită Sholes&Gidden a fost realizată de producătorii de arme E.Remington & Sons în Ilion, New York, între anii 1874-1878.

Chiar dacă modelul inițial nu s-a vândut prea bine (sub 5 000 de exemplare), acesta a reușit să introducă epoca mașinii în spațiul de birou, scutind funcționarii de o muncă plictisitoare care consuma prea mult timp.

Mașina de scris a apărut într-o perioadă în care inventatorii luau cu asalt Oficiul pentru Brevete al Statelor Unite cu tot felul de planuri pentru dispozitive care să ușureze viața unui popor fascinat de mașinării, mai ales de cele ce facilitau sarcinile zilnice.

Atelierul Kleinsteuber’s din Milwaukee, Wisconsin a fost locația unde a apărut pentru prima dată mașina de scris, în 1868. Editorul, politicianul și filozoful Christopher Latham Sholes petrecea ore întregi la Kleinsteuber, dornic de o invenție utilă.

Legenda ne spune că Sholes lucra la o mașină care să numeroteze automat paginile cărților, când cineva din atelier i-a sugerat că ideea ar putea fi extinsă la un mecanism care să poate tipări întregul alfabet. Mai târziu, prin atelier a început să circule un articol din jurnalul  Scientific American, iar cei de acolo au căzut de acord  că „scrierea mecanizată” era începutul unei tendințe din ce în ce mai puternice și că putea să aibă un viitor strălucit.

Primul model cu rol demonstrativ a lui Sholes a fost un dispozitiv simplu care folosea vechea tastă  a unui aparat de telegraf montată pe o bază. Era o deviere în stil „hai să-ți arăt ce aud ” de la ideea fundamentală a telegrafului.

Dispozitivul său avea o literă de tipar montată pe o mică tjă, poziționată în așa fel încât să lovească în sus pe suprafața unei plăci (sistem folosit de secole în tipografie), pe care se afla o hârtie acoperită cu o bucată de hârtie indigo; lovitura tijei provoca o lovitură pe hârtie.

Pare incredibil, însă nimeni nu s-a gândit înaintea lui să folosească literele de tipar pentru a lovi hârtia și a lăsa urme pe ea. Sholes s-a apucat să construiască o mașină care să scrie toate literele alfabetului. După o perioadă de încercări, prototipul mașinii sale a fost trimis la Washington D.C pentru obținerea unui brevet.

Unul dintre neajunsurile invenției era faptul că modelul inițial îl împiedica pe utilizator să vadă ce scrie, deoarece urma era lăsată pe hârtie pe fundul unui cilindru. De asemenea, după modificarea designului ce a dispus o vizibilitate mai bună a textului scris, a apărut un alt impediment. Sistemul de bară a literii și claviatura universală ridicau probleme fiindcă tastele alăturate se blocau atunci când erau apăsate simultan. Pentru a soluționa această problemă, James Densmore, un asociat a lui Sholes a suggerat depărtarea tastelor literelor folosite de obicei împreună pentru a reduce viteza de scriere. Această dispunere a devenit claviatura standardizată QWERTY din prezent.

Chiar și după rezolvarea tuturor acestor probleme, Sholes avea să mai întâmpine un obstacol în transformarea mașinii sale într-un succes: îi lipsea răbdarea necesară pentru a-și comericializa produsul, astfel că i-a vândut drepturile sale pentru brevet lui Densmore. Acesta l-a convins la rândul său pe Philo Remington (frabricantul de arme) să comercializeze produsul. Prima mașină de scris Sholes&Gidden a fost pusă în vânzare în 1874, dar după am menționat nu s-a bucurat imediat de succes.

Dar, mașina a evoluat în timp, Remington și asociații săi aducându-i multe îmbunătățiri.

Al doilea model ce putea să scrie atât cu majuscule, cât și cu minuscule a apărut în 1878. Aceasta folosea tasta shitf pentru a trece de la un set la altul și era prevăzută cu un cadru deschis ce permitea un acces facil la taste și la mecanismul mașinii pentru reparații. Noul model ce s-a vândut foarte bine a fost utilizat și de cercetătorul Mark Twain. Deși acesta a a fost primul scriitor ce i-a înmânat editorului său un manuscris bătur la mașină, se spune că l-ar fi copiat după versiunea scrisă de mână.

Tocmai se năștea o nouă mașină de scris , ceea ce însemna că scrisul și editarea urmau să se schimbe definitiv.

”100 cele mai mari inventii dintotdeauna”, de Tom Philbin

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here