Invenții care au schimbat lumea – Maşina de tricotat (1589)

0
933
mas.de tric_micPotrivit poveştilor care circulă în Nottinghamshire, un preot din Ulverton a fost cel care a inventat în secolul al XlX-lea maşina de tricotat.

Se spune că a făcut-o pentru a câştiga dragostea unei tinere care era prea preocupată de lucrul ei de mână pentru a-i da vreo atenţie. Legenda este susţinută de blazonul breslei tricoterilor. Aceasta înfăţişează maşina de tricotat în toată complicata sa glorie în mijloc, pe William în stânga şi obiectul afecţiunii sale în dreapta.

Oricât ar fi de atrăgătoare, povestea nu pare a avea totuşi o bază reală. Nu există nicio dovadă că William Lee a făcut parte din cler sau că a trăit în Galverton în secolul al XlX-lea.

Maşina de tricotat a fost inventată cu mult timp înainte, în 1589, şi inventatorul ei s-a numit, într-adevăr, William Lee.

Lee a fost menţionat pentru prima oară ca inventator al maşinii într-un document prin care se oficializa asocierea dintre el şi George Brooke în 6 iunie 1600. Potrivit înţelegerii, Brooke avea să furnizeze capitalul, 500 de lire, iar Lee tehnologia. Primele 200 de lire din profit aveau să-i revină lui Lee; ulterior profiturile aveau să fie împărţite în mod egal între cei doi pentru o perioadă de 22 de ani. Pentru a-şi transforma ideile în realitate concretă, inventatorii s-au confruntat de nenumărate ori de-a lungul veacurilor cu problema capitalului; rezolvarea ei, prin asocierea cu investitorii, nu a fost întotdeauna fericită.

A fost şi cazul lui William Lee. In 1603 Lee şi-a pierdut asociatul în cel mai spectaculos mod posibil. Brooke a fost arestat pentru trădare şi executat. Dintr-odată, Lee s-a trezit fără susţinere. In următorii zece ani a încercat în van să-şi găsească un partener financiar. Poate maşina de tricotat era percepută ca o ameninţare la adresa unor grupuri de interese, şi cu siguranţă ar fi zguduit industria textilă londoneză. Poate că lui Lee însuşi îi lipsea capacitatea de a-i convinge pe alţii de valoarea invenţiei sale.

Poate că maşina era într-un fel oarecare suspectă din punct de vedere mecanic.

Era considerată probabil incapabilă să facă faţă rigorilor producţiei de masă. Sfetnicii coroanei nu au fost impresionaţi, au pus la îndoială calitatea produsului şi i-au refuzat lui Lee patentul. în spatele acestei reacţii negative a autorităţilor de la Londra se poate să fi stat I simpla teamă de consecinţe. Introducerea mecanizării ar fi creat un nivel semnificativ de nelinişte în rândul tricoterilor manuali, cu atât mai mult într-o vreme în care îngrădirea terenurilor obşteşti alunga o mulţime de oameni de la ţară, îngroşând numărul şomerilor de la oraş.

William Lee era convins de utilitatea maşinii lui, în ciuda indiferenţei şi opoziţiei pe care le întâmpina la Londra.

In cele din urmă s-a mutat la Rouen. În Franţa, invenţia lui a fost bine primită. Regele francez i-a acordat un brevet pentru maşina de tricotat. în februarie 1612, Lee a semnat cu un anume Pierre de Caux un contract de furnizare de maşinii de tricotat pentru producerea de ciorapi de mătase şi de lână. Prin contract se angaja, de asemenea, să aducă muncitori englezi şi să instruiască ucenicii francezi. La Rouen avea să fie fondată o fabrică pentru producerea maşinilor de tricotat.

Ultima informaţie pe care o avem despre William Lee provine dintr-un document francez datat 1615.

Se afla încă la Rouen şi era descris drept un gentilom englez; ocupaţia lui era tricotatul ciorapilor. Se spune ca fratele lui Lee a lucrat împreună cu el în Franţa. După moartea lui William, s-a întors la Londra şi a înfiinţat acolo o fabrică de ciorapi pentru cei înstăriţi, utilizând maşinile de tricotat ale lui William Lee.

Maşina de tricotat a fost un mare pas înainte în industrializarea textilelor.

După ce a fost perfecţionată, a ajuns să lucreze cu viteza de 600 de ochiuri pe minut. Interesant este că modelul iniţial al acului s-a menţinut până în prezent. Maşina de tricotat a fost o invenţie remarcabilă pentru secolul al XVI-lea. In anumite privinţe a fost cu 150 de ani înaintea timpului său, aparţinând mai mult primelor decenii ale Revoluţiei Industriale decât epocii elisabetane. Inainte îţi lua două zile să tricotezi un ciorap cu mâna. Cu maşina lui William Lee, timpul s-a scurtat de douăsprezece ori. La acea vreme, William Lee şi maşina lui de tricotat trebuie să fi părut nişte curiozităţi. Prea îndrăzneaţă pentru vremea respectivă, maşina lui Lee avea forma lucrurilor care aveau să vină.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here