Mașini zburătoare precum insectele – inspirate din secretele albinelor

0
644

albinaAlbinele folosesc o combinație de elemente provenite din ceea ce simt și văd pentru a obține maximum de eficiență pe durata zborului, potrivit unui nou studiu.

Oamenii de știință din cadrul Universității din Queensland (Queensland Brain Institute – QBI) au descoperit că albinele își folosesc atât antenele cât şi ochii pentru a calcula cea mai bună poziție a corpului, pentru obținerea unui zbor lin.

Această descoperire poate fi benefică în cadrul dezvoltării aeronavelor robotizate, precum și a micilor aparate de zbor asemănătoare insectelor, afirmă Gavin Taylor și profesorul Mandyam Srinivasan de la universitatea aminitită.

”Adesea albinele sunt nevoite să parcurgă distanțe foarte mari numai cu o cantitate redusă de nectar, deci acestea trebuie să fie cât se poate de eficiente”, afirmă profesorul Srinivasan.

Ating această performanță ridicându-și abdomenul pentru a reduce rezistenţa aerului și astfel reușesc să zboare cu viteze mari în timp ce folosesc puțină energie.

Cercetarile anterioare afirmau că albinele își folosesc ochii pentru a determina viteza aerului și a-și poziționa corpul în acord cu aceasta.

”Cand încercăm să-i inducem unei albine ideea că zboară, rulându-i imagini prin fața ochilor, observăm că aceasta își pregătește întregul corp în poziția de zbor în ciuda faptului că este legată.”

”Cu cât rulam mai repede imaginile cu atât albina își ridica abdomenul mai sus pentru a se pregăti de un zbor rapid. Totuși, dacă suflam aer spre aceasta fără a rula și imaginile în acelasi timp, observam că abdomenul se ridica doar pentru o scurtă perioadă de timp, ceea ce ne duce la concluzia că albina își folosește și văzul pentru reglarea zborului.”

”Am descoperit că în momentul în care pornim ventilatorul albinele își ridică abdomenul mult mai sus decât atunci când acesta este oprit, aceasta arătând faptul că albinele își folosesc văzul pentru a-și regla poziția abdomenului, dar rațiunea lor este condusă de fluxul de aer.”

Albinele își folosesc antenele pentru a realiza multe lucruri minunate – gustă hrana, simt vibrațiile din aer în timpul dansului altor albine și acum ştim și că le folosesc și pentru optimizarea zborului prin detectarea vitezei vântului.

“De îndată ce am imobilizat antenele albinei, răspunsul său la soluțiile de optimizare a fost redus pentru că s-a bazat numai pe ochi, de exemplu, antenele pot detecta o schimbare în fluxul de aer, precum rafalele de vânt, permiţându-le să-și adapteze organismul la viteză. Acest lucru este imposibil de făcut cu ajutorul ochilor.”

”Dacă începem să construim mai multe aeronave robotizate gen „albine-robot”, cu aripi subțiri, vom reuși să cunoaștem principiul de zbor al albinelor și vom reuși să facem progrese spre perfecționarea acestor mașinării zburătoare”, a spus prof. Srinivasan.

De exemplu putem atașa pachete de baterii pe vehicule zburătoare fără pilot care imită mișcarea abdomenului albinei. Vehiculul se poate raționaliza singur în timpul parcurgerii distanțelor lungi, sau se poate stabiliza mișcându-și abdomenul în funcție de necesitate.

Aceste albine sunt dovada vie că este posibil să creăm vehicule aeropurtate agile, ce cântăresc mai puțin de 100 miligrame și care pot zbura în jurul lumii folosind energia dată de aprox. 30 de grame de miere.

Sursa: MessageToEagle.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here