Beneficiile consumului de măsline

0
154

MăslineleMăslinele sunt cunoscute de sute de ani pentru proprietăţile lor nutriţionale şi calităţile medicinale, ceea ce a contribuit la popularitatea acestui aliment şi răspândirea pe întreg mapamondul.

Consumul de măsline are loc din cele mai vechi timpuri. Primele măsline au fost consumate in Liban, Iordania si Israel, iar din această zonă au fost duse în Grecia, ulterior în Italia şi Franţa. Acest produs alimentar conţine cantităţi importante de grăsimi mononesaturate, vitamina A, E, fier, cupru, calciu si fibre.

Măslinele au proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Astfel, datorită cantităţilor mari de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanţi, măslinele au numeroase beneficii pentru organismul uman:

1. Recomandate împotriva colesterolului.

Cercetările au demonstrat ca folosirea uleiului presat la rece de măsline creste semnificativ nivelul „colesterolului bun” (HDL), care previne oxidarea si depunerea grăsimilor pe artere. Totodată, uleiul de măsline reduce nivelul total al colesterolului din organism, fiind printre cele mai puternice remedii împotriva acestei probleme cu care se confruntă numeroşi oameni.

 2. Reduc riscul de cancer.

Substanţele anihilează radicalii liberi şi stopează procesul de malignizare a celulelor sănătoase, împiedicând formarea tumorilor.

3. Întăresc oasele.

Hydroxyttyrosulul este un fitonutrient din măsline foarte important care previne pierderea de masă osoasă. Mai multe studii au arătat că în urma consumului de măsline, la nivelul oaselor s-a constat o depunere semnificativă de calciu fapt benefic pentru sistemul osos.

4. Îmbunatatesc calitatea pielii.

Măslinele conţin o cantitate mică de vitamina E; e o substanţă deosebit de benefică pentru piele, şi nutrienţi cu proprietăţi antioxidante si antibacteriene.

O diferenţiere trebuie făcută între măslinele negre şi cele verzi. Măslinele negre au mai multe calorii decât cele verzi; în procesul de maturare nivelul grăsimilor creşte, în paralel cu o scădere a aportului nutriţional benefic. Aportul lor caloric este semnificativ: 132 de calorii la fiecare 100 de grame pentru măslinele verzi, comparativ cu 350 de calorii pentru cele negre.

Sursa: adevarul.ro

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here