Măsura lucrurilor – Tsunami

0
719

Tsunami

Majoritatea celor care au murit în urma marii erupţii a vulcanului Krakatoa în 1883 au fost victimele unui tsunami, explică Andrew Robinson, în cartea sa “Măsura lucrurilor”.

Savantul dă acest exemplu pentru a arăta forța cu care lovește natura, atunci tsunami a măturat în calea lui 165 de sate din strâmtoarea Sunda, dintre Java şi Sumatra, provocând moartea a 36.000 de persoane. Valul a ajuns în Africa de Sud şi chiar până la Canalul Mânecii.

descărcare

Tsunamiul provocat de cutremurul din zona Sumatra-Andaman în 2004 a ajuns şi mai departe. Aproape 300.000 de oameni au murit în ţările din Oceanul Indian, iar valurile au putut fi observate cu uşurinţă în Oceanul Pacific şi în nordul Atlanticului. Pentru prima dată, un tsunami a fost măsurat atât la sol, cu ajutorul unor manometre de înaltă precizie la scară globală, cât şi din spaţiu, cu ajutorul mai multor sateliţi destinaţi măsurătorilor altimetrice.

Datele au fost folosite pentru simularea pe un computer, analizată cu meticulozitate, a propagării unui val în largul oceanului, cunoscută sub numele de modelul Most (metodă de divizare a tsunamiurilor).

Modul de răspândire a tsunamiului din Oceanul Indian în 2004

grafic

Primul cutremur s-a produs pe 26 decembrie la ora 00:59 GMT, la 100 km vest de Sumatra, la o adâncime de 30 km sub nivelul mediu al mării. Tsunamiul a lovit Sumatra 30 de minute mai târziu, Sri Lanka după două ore şi Africa, după 7 ore şi 15 minute.

Culorile de pe graficul lumii, create de către Vasili Titov şi colaboratorii acestuia, arată cotele maxime ale tsunamiului, prelucrate pe computer, în cele 44 de ore de simulare. Contururile indică timpul de sosire calculat pentru valuri, iar cercurile, poziţia şi amplitudinea valurilor împărţite în trei categorii.

Pe anexă sunt afişate cele patru sub-falii ale sursei cutremurului, conform datelor altimetrice prelevate prin satelit, datele seismice şi geodezice, precum şi o imagine mărită a înălţimii valurilor în Golful Bengal. Ceea ce frapează este caracterul dirijat al tsunamiului, dictat de „focalizarea configuraţiei zonei originare şi a structurii ghidului de unde din dorsalele mediooceanice”, consemnează autorii graficului. De exemplu, în Insulele Cocos, aflate la doar 1.700 km sud de epicentru, tsunamiul a provocat mai puţine inundaţii decât în Peru si Nova Scoţia!

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here