Materiale „invizibile” create cu ajutorul luminii

0
124

luminaOamenii de ştiinţă sunt de părere că într-un viitor apropiat, printr-o metodă revoluţionară, aşa-numitele mantii „invizibile” vor fi create din materiale pe bază de lumină. Această tehnică utilizează materiale de construcţii de doar câţiva nanometri (aproximativ de mărimea unei molecule de ADN) care manevrează unda de lumină. Potrivit unui studiu publicat recent, aceste „metamateriale” artificiale manipulează lumina într-o astfel de manieră, încât obiectele pot deveni invizibile sau capătǎ altă formă. Unda de lumină care atinge obiectele este fie absorbită, fie reflectată, făcând obiectele vizibile. Aceste componente pot fi folosite în producerea de medicamente sau a explozibililor, până şi la confecţionarea armelor militare secrete.

Cu toate acestea, materialele „invizibile” ar trebui folosite la un nivel mai mic, înaite de a fi utilizate la dispoztivele mai mari.

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Anglia a folosit unda laser nefocalizatǎ drept “ace” pentru a împleti șirurile de nanoparticule de aur din apă. Au aşezat nanoparticulele una peste alta, exact ca la jocurile de Lego, formându-se tot mai multe materiale decât ar fi fost posibil.

Au fost formate molecule în formă de butoi pe post de distanţiere între nanoparticule pentru a le menţine într-o poziţie fixă. Apoi au creat o punte de legătură între particule, astfel încât energia electrică să curgă prin ele. Dacă ar fi fost sudate cap la cap, particulele s-ar fi topit.

Fizicienii sunt pe cale de a descoperi o metodă de control asupra acestei punţi de legătură între nanoparticule.

Aşadar, ei au focalizat unda laser pe nanoparticulele materilului utilizat. Lumina laser-ului a creat valuri de electroni pe suprafaţă, numite plasmoni. Particulele încărcate au concentrat lumina pe atomi, formând puntea de legătură între nanoparticule. Au fost utilizate lasere ultra performante la împletirea şirurilor de  nanoparticule.

Specialiştii nu au mai deţinut în totaltate controlul asupra metamaterialelor. „Deţinerea controlului deschide drumul spre alte noi şi noi aplicaţii practice. Totuşi nu se ştie când ne vom putea pune mantia care să ne facă invizibili”.

Sursa: livescience.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here