Mătura. Știați că…

0
268

vassoura-de-bruxaObiect indispensabil pentru curățenie, mătura tradițională este formată dintr-un mănunchi de paie sau nuiele atașate unei cozi cilindrice de lemn. În trecut însă primele mături au fost făcute din păr de animale.

La început mătura a avut o importanță majoră la efectuarea curățeniei în locul unde se gătea. Ea a fost folosită, de asemenea, și pentru curățarea podelelor de lemn.

Mătura a apărut în secolul al XVIII-lea, mai exact în 1797, când un fermier din Massachusetts a legat un mănunchi de sorg și l-a atașat unui par de lemn. Inventatorul măturii se numește Levi Dickenson, iar invenția lui i-a oferit-o soției pentru a o ajuta la curățenie. Vestea despre această invenție s-a răspândit apoi printre vecini, iar curând tot mai mulți și-au dorit să cumpere o astfel de mătură. Popularitatea măturii a crescut foarte mult, iar în secolul al XIX-lea a cunoscut un succes imens.

În anul 1810 apare mașina de fabricat mături acționată de picior, care revoluționează această industrie. Se estimează că în 1839 existau 303 fabrici de mături, iar până în 1919 erau 1039 și toate acestea erau în estul SUA, aceasta devenind cel mai mare producător de mături din lume, cu exporturi în Canada, Europa și Africa de Sud.

Un centru important pentru producția măturilor devenise Oklahoma, zonă cunoscută pentru creșterea sorgului. În 1906, Oklahoma Broom Corn Company deschide o fabrică de mături în El Reno.

Mai târziu, importurile de mături și măturile fabricate cu peri sintetici au dus la închiderea multor fabrici din SUA.

În zilele noastre este mai comună folosirea măturilor sintetice. O metodă de curățenie foarte folosită este împinsul măturii, în acest scop fiind folosită o perie mare sintetică având o coadă atașată la un anumit unghi față de ea.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here