Cel mai ploios loc din lume – Mawsynram – India

0
355

MawsynramMawsynram – India – Cel mai umed loc de pe Pământ – Capriciile naturii

Mawsynram este un sat din Districtul East Hills Khasi din statul Meghalaya în nord-estul Indiei, la 56 km de Shillong. Este conform relatărilor, cel mai umed loc de pe Pământ. Acolo sunt precipitații medii anuale de 11.872 litri/metru pătrat.

Mawsynram – Satul din Cartea Recordurilor

Satul este înregistrat în Cartea Recordurilor pentru că aici s-au înregistrat în anul 1985 nu mai puţin de 26.000 litri/metru pătrat de precipitaţii.

Mawsynram este situat la aproximativ 16 km vest de Cherrapunji, pe Dealurile Khasi. Numele satului conține Maw, un cuvânt Khasi care are sensul de “piatră”. Traducerea s-ar putea referi la anumiți megaliți din împrejurime. Dealurile Khasi sunt bogate cu astfel de megaliți – Khasi – monoliți ridicați destul de recent pentru a comemora evenimentele importante și pe oameni.

Cum trăiesc oamenii din Mawsynram

Elevii se duc la şcoală pe poduri făcute din rădăcini ale arborelui de cauciuc. Dacă locuitorii ar folosi la construcţii un lemn obişnuit, acesta ar putrezi imediat din cauza ploii care cade aproape continuu.

Adulţii care trebuie să lucreze în aer liber se protejează de ploaie cu ajutorul unor umbrele speciale, care le acoperă întregul corp, realizate din frunze de bambus şi de bananier.

Unul dintre motivele pentru care plouă abundent în Mawsynram ar fi vânturile calde și umede, care deplasează aerul spre nord de la Golful Bengal în timpul musonului, care acoperă o zonă extinsă. Masele de aer sunt forțate să conveargă în zona îngustă peste dealuri Khasi, concentrând astfel umiditatea lor.

O altă cauză a precipitațiilor ar fi alinierea dealurilor Khasi (de la est la vest) plasate direct în calea fluxului de aer din Golful Bengal, producând o urcare semnificativă (plus răcire, condensare în continuare și, astfel, ploaie mai multă).

În cele din urmă, ascensiunea peste dealurile Khasi este practic continuă, în perioada musonului, deoarece aerul este ridicat în mod constant de vânturile puternice din atmosfera superioară. Prin urmare, precipitațiile sunt mai mult sau mai puțin continue.

Mai multe articole poți citi la rubrica Știință.

Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here