Regate ascunse ale civilizației maya descoperite în Guatemala

Civilizația maya și obsesia timpului

0
58
Civilizația Maya
Civilizația Maya

Civilizația maya și obsesia timpului

 

Civilizația maya s-a dezvoltat în America centrală datorită culturii porumbului, care a devenit baza sa economică. Însă pentru mayași porumbul nu a fost doar un aliment. A dat primele impulsuri religiei mayașe, pornind de la un cult al fertilității care a fost ulterior dezvoltat de preoți într-o religie complexă. Nevoia de a înțelege ciclurile de fertilitate, în civilizația maya, a dus la dezvoltarea astronomiei. Apoi  a sistemului matematic necesar acesteia și apoi la dezvoltarea unui sistem de scris necesar pentru înregistrarea descoperirilor matematice. Într-un final, așa s-a dezvoltat obsesia mayașilor legată de timp. Nu în ultimul rând,  nevoile cultivării porumbului i-au făcut pe cei din civilizația maya să învingă jungla în care trăiau. Acest succes nu doar că a stat la baza inspirației care a dat naștere artei mayașe, ci au reușit să construiască  monumentele pe care le admirăm astăzi.

Structuri ale civilizaţiei maya descoperite cu ajutorul tehnologiei LIDARStructuri maya vechi

Civilizația maya -Un nou studiu aerian, a dezvăluit peste 61 000 de structuri măyaşe vechi.  De la piramide mari până la case singuratice . Acestea se aflau sub acoperământul des al junglei din Guatemala, ele au oferit indicii referitor la practicile agricole. Și la infrastructură, politică şi economie.

Jungla din Guatemala este deasă şi greu de explorat, din care cauză cercetătorii au cartografiat terenul. Aceasta s-a făcut  cu ajutorul unei tehnologii cunoscute ca detectarea şi măsurarea luminii, sau LIDAR (Light Detection and Ranging).

Imaginile LIDAR au fost făcute în timpul cercetării aeriene a depresiunilor Maya, o regiune care se întinde pe mai mult de 2100 kilometri pătrați.

S-a descoperit numărul de oameni din civilizația maya, ce trăiau în această zonă

După analiza imaginilor — care includeau case izolate, palate mari, centre de ceremonii şi piramide — cercetătorii au stabilit că  în regiunile măyaşe de altitudine joasă au trăit până la 11 milioane de locuitori la sfârșitul perioadei clasice, cuprinsă într anii 650 e.n. şi 800.

Acest număr este în concordanţă cu calculele anterioare, au remarcat cercetătorii în lucrarea, care a fost publicată pe 28 septembrie în revista Science.

Pentru susținerea unei aşa populații mari, ar  fi fost nevoie de eforturi considerabile în ceea ce privește agricultura, spun cercetătorii.

“Văzute în ansamblu, terasele şi canalele de irigații, rezervoarele, fortificațiile şi căile de acces, dezvăluie o impresionant număr de terenuri modificate de către măyaşi pe întregul lor ținut, la o scară anterior inimaginabilă”, a declarat Francisco Estrada-Belli, profesor asistent de cercetare în domeniul antropologiei de la Universitatea Tulane şi director al Proiectului Arheologic Holmul.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here