Cunoscut mai degrabă pentru aroma deosebită pe care o dă plăcintelor, dovleacul ascunde în pântecele său încăpător o mulţime de virtuţi terapeutice.
Ce afecțiuni tratează dovleacul?
paraziţi intestinali – peste două linguri cu ulei, se toarnă zeama de la o jumătate de lămâie şi se consumă dimineaţa, pe stomacul gol. Tratamentul trebuie urmat timp de o săptămână.
colita de putrefacţie – se ia zilnic o linguriţă cu ulei de dovleac, timp de două săptămâni. Pentru insuficiență cardiacă se bea în fiecare zi suc din dovleac fiert.
colită de putrefacţie și constipaţie – se consumă în fiecare zi 100 ml de suc de dovleac proaspăt.
insomnie – se bea seara înainte de culcare, infuzie preparată din seminţe de dovleac.
migrene – se masează tâmplele cu câteva picături de ulei de dovleac.
Ştiați că?
Pentru tratarea înţepăturilor de insecte, dar şi a arsurilor, se fac cataplasme cu pulpă de dovleac crud zdrobită. Se aplică pe zona afectată în mod repetat, până la vindecarea rănii.
Cum se administrează dovleacul?
…ulei – se obţine prin presarea la rece a seminţelor de dovleac, ceea ce implică un procedeu complicat. Se găseşte însă cu uşurinţă la magazinele cu profil naturist.
…infuzie de seminţe – într-o cană cu apă clocotită, se pune la infuzat o lingură cu seminţe de dovleac pisate şi se bea când se răceşte, pentru tratarea insomniei.
…seminţe proaspete – se consumă crude, neprăjite, fiind bune pentru eliminarea paraziţilor intestinali.
..suc – se pasează cu mixerul pulpa de dovleac crudă, iar sucul obţinut se bea pe stomacul gol.
Enciclopedia plantelor medicinale
Jurnal Spiritual
V-ar mai putea interesa şi aceste articole