Macul roșu de câmp este o plantă anuală, înaltă de 20-80 cm, cu tulpini numeroase, specifică în semănăturile de cereale, în mirişti şi la marginea drumurilor. Florile sunt solitare, pe un peduneu lung şi păros, formate din 2 sepale mari, cu 4 petale roşii, cu sau fară pată la bază, iar în centrul florii găsim numeroase stamine. Culoarea florilor este roşu intens.
Compoziţie chimică
Un antocianozid a cănii genină este cianidolul, care colorează petalele în roşu, readina, alealoid și alţi aicaloizi cu structură încă neelucidată, mucilagii, mecocianină şi mecopclargonidină.
Farmacologie
Datorită alcaloizilor pe care le conţin, petalele au acţiuni uşor sedative, fapt care justifică utilizarea în compoziţia ceaiurilor pectorale.
Recomandări
Există numeroși antociariozi şi alcaloizi diferiţi de cei existenţi în Macul de grădină (Pnjmver sommfvrum). Macul roşu de câmp (Papaver rhaeas) prezintă acţiune diferită şi foarte slabă. Petalele acestei specii pot fi utilizate în compoziţia unor ceaiuri medicinale pentru proprietăţile lor uşor sedative. Din petale se pot extrage şi coloranți naturali.
Mod de preparare şi administrare
Petalele de Mac roşu de câmp se utilizează în amestecul unor ceaiuri medicinale sedative în proporţie de 20%, totul sub formă de infuzie.
Contraindicaţii
În dozele recomandate nu prezintă contraindicaţii şi nici reacţii adverse.
Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Jurnal Spiritual