Medicament și aliment: Macul roșu de câmp

0
338

Macul roșu de câmp este o plantă anuală, înaltă de 20-80 cm, cu tulpini numeroase, specifică în se­mănăturile de cereale, în mirişti şi la marginea drumurilor. Florile sunt solitare, pe un peduneu lung şi păros, formate din 2 sepale mari, cu 4 petale roşii, cu sau fară pată la bază, iar în centrul florii găsim numeroase stamine. Culoarea florilor este roşu intens.

macCompoziţie chimică

Un antocianozid a cănii genină este cianidolul, care colorează petalele în roşu, readina, alealoid și alţi aicaloizi cu structură încă neelucidată, mucilagii, mecocianină şi mecopclargonidină.

Farmacologie

Datorită alcaloizilor pe care le conţin, petalele au acţiuni uşor sedative, fapt care justifică utilizarea în compoziţia ceaiurilor pectorale.

Recomandări

Există numeroși antociariozi şi alcaloizi di­feriţi de cei existenţi în Macul de grădină (Pnjmver sommfvrum). Macul roşu de câmp (Papaver rhaeas) prezintă acţiune diferită şi foarte slabă. Petalele acestei specii pot fi utilizate în compoziţia unor ceaiuri medicinale pentru proprietăţile lor uşor seda­tive. Din petale se pot extrage şi coloranți naturali.

Mod de preparare şi administrare

Petalele de Mac roşu de câmp se utilizează în amestecul unor ceaiuri medicinale sedative în pro­porţie de 20%, totul sub formă de infuzie.

Contraindicaţii

În dozele recomandate nu prezintă contraindi­caţii şi nici reacţii adverse.

Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here