Plantă perenă, dreaptă, înaltă de 0,60-1,50 m, cu peri pâsloşi albi pe tulpină şi frunze, Nalba Mare are rădăcini de 20-30 cm lungime şi de 2-3 cm grosime; acestea se caracterizează prin faptul că, după ce se îndepărtează coaja rădăcinii, interiorul este alb, slab gălbui. Florile, aşezate la vârful tulpinii, au 5 petale albe, uneori spre roz, cu numeroase stamine violete. În flora spontană vegetează numai în zona de câmpie prin locuri nisipoase, pe lângâ ape curgătoare, bălţi, îndeosebi în judeţele limitrofe Dunării. Se poate cultiva în special în judeţele în care creşte spontan.
Compoziţie chimică
Rădăcinile de Nalbă Mare conţin mucilagii polizaharide între 6,5-11% compuse din galacturonorhamane, arabinane, glucane şi arabinogalactane, carbohidraţi 25—35%, compuşi din amidon, 11% pectine; glicozizi flavonoidici, camferol şi quercetină; acizi fenolici: cafeic, clorogenic, ferulic şi syringic; zaharuri dintre care 10% zaharoză.
Recomandări
Se bazează pe substanţele mucilaginoase, prezente în special în rădacini. Se recomandă în inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii şi digestive.
Mod de preparare şi administrare
Infuzie din flori şi frunze o lingură la o cană cu apă; se beau 2 câni pe zi îndulcite cu miere. Din rădăcini (curăţate) de Nalba Mare se prepară un macerat la rece, 1 lingură la o cană cu apă timp de 2 ore. Se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu; după filtrare se bea întreaga cantitate în timpul unei zile.
Pentru răguşeală se vor mastica bucăţi de rădăcină de Nalbă Mare. Saliva se va înghiţi, iar partea lemnoasă, după masticare, se va arunca.
Pentru gargară sau pentru clisme se prepară o infuzie din 2 linguri la 1/2 I apă (flori, frunze sau rădăcini).
Contraindicații
Nalbă Mare nu prezintă contraindicaţii, nici în sarcină sau alăptare. Absorbţia altor medicamente luate simultan poate fi întârziată.
Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Jurnal Spiritual
Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici: