Medicament și aliment: Urzica

0
123
MINOLTA DIGITAL CAMERADenumirea latină: Urtica Dioica L.
Denumirea în engleză: Stining nettle
Familia: Urticaceae

Descriere. Urzica este o plantă ierbacee cu un rizom subţire, cilindric, de culoare albicioasă, lung şi ramificat. Tulpini drepte, cu 4 muchii, acoperite cu frunze opuse, dinţate pe margini. Atât tulpina, cât şi frunzele sunt prevăzute cu peri urticanţi. La bază frunzele sunt cordate, la vârf ascuţite, prinse de tulpină printr­-un peţiol lung. Florile sunt de culoare verzuie, aşezate la subsuoara frunzelor superioare.

Răspândire. Urzica creşte pretutindeni, în locuri cultivate şi necultivate, în şanţuri pe lângă drumuri, pe marginea apelor, în păduri şi pe locuri grase unde au fost stâne de oi.

Organul utilizat, recoltare. De la urzică se recoltează frunzele în timpul înfloririi. Atunci, când planta creşte în masă, se coseşte. Imediat după cosire, frunzele se separă de tulpini, ţinând cu mâna stângă capătul de jos al tulpinii, iar cu dreapta se strujesc frunzele.

Compoziţie chimică,întrebuinţări. Frunzele conţin vitaminele C, K, B2, carotenoide, acid pantotenic, deasemenea glucide, clorofilă, săruri minerale. Urzica este utilizată pentru proprietăţile sale antianemice, hemostatice, antidiabetice, diuretice şi colagoge. Mai importantă însă este pentru extracţia carotenului, ca sursă de provitamină A şi pentru obţinerea clorofilei.

Atlas Plante Medicinale

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here