„Medicii prietenoși” – impact negativ asupra sănătății pacienților

0
76

medicMulți dintre noi, atunci când mergem la medic, ne așteptăm ca acesta să aibă o atitudine caldă și prietenoasă, chiar dacă circumstanțele atenuante nu sunt prilej de bucurie.

În ciuda faptului că vizita noastră la cabinetul medicului nu este una de curtoazie de cele mai multe ori, ne bucurăm foarte mult dacă medicul devine „prietenul nostru”.

Pe de altă parte unii cercetători avertizează că medicii prietenoşi au un impact negativ asupra sănătăţii pacienţilor. Aceștia au realizat un studiu potrivit căruia două treimi dintre doctorii tineri au probleme în a fi sinceri cu pacienţii pe care îi plac.

„Încălcarea graniţelor dintre relaţiile sociale şi cele profesionale influenţează nivelul de îngrijire oferit şi îi împiedică pe pacienţi să fie sinceri referitor la efectele secundare importante ale tratamentelor”, informează http://www.dailymail.co.uk.

Conform Mediafax, decizia a fi mai reticenți vizavi de prieteniile cu pacienții,  vine în urma unui studiu efectuat asupra a 338 de oncologi cu vârsta sub 40 de ani, publicat în revista The Lancet Oncology. Potrivit acestui studiu 59% dintre medicii participanţi consideră dificilă comunicarea veştilor rele pacienţilor pe care îi simpatizează.

Organizațiile de reglementare în medicină din Marea Britaniess susțin că medicii ar trebui să se abţină să îşi adauge pacienţii ca prieteni pe Facebook, ar trebui să nu-i îmbrăţişeze şi să nu le permite să li se adreseze cu prenumele.

În același timp, aproximativ 60% dintre subiecţii implicaţi în studiu au opinat că implicarea medicilor în relații interpersonale cu pacienții îi poate împiedica pe aceștia să ia decizii obiective cu privire la îngrijirea respectivului pacient.

Pacienţii care au o relaţie apropiată cu medicii se pot simţi intimidaţi atunci când trebuie să se plângă de starea lor de sănătate sau pot să nu dea toate informaţiile necesare sau corecte despre efectele secundare ale terapiilor la care sunt supuşi, se arată pe site-ul http://www.mediafax.ro.

Cercetătorii sunt de părere că medicii care au intrat în această profesie în era digitală sunt cei mai predispuşi la a încălca linia de separaţie dintre viaţa profesională şi relaţia socială cu pacienţii, ceea ce poate avea repercusiuni asupra pacientului, acesta schimbându-şi comportamentul.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here