Medicina creştină – Majo­ritatea chirurgilor, profund credincioşi

0
311

– Despre chirurgi se ştie că, în majo­ritate, sunt profund credincioşi…

– Eu unul mă consider un chirurg obişnuit, care îşi face datoria poate cu mai mult suflet decât alţi colegi, considerând că o specialitate chirurgicală cum este aceasta de vârf, în care „te joci cu viaţa omului“ mă face pe mine să cred că fiecare gest, fiecare atitudine, fiecare pas în timpul unei operaţii, nu pot fi făcute fără ajutorul lui Dumnezeu.

Numai cel ce va înţelege lucrurile acestea va reuşi să redea viaţă din viaţa lui şi din viaţa celor din jurul său, prin munca lor, dar toată această viaţă, la urma urmei, vine tot de la Bunul Dumnezeu. De aceea marii chirurgi pe care i-am cunoscut în perioada pregătirii mele profesionale, în perioada activităţii mele, atât în ţară, cât şi în străi­nătate, aveau acea aşteptare permanentă în timpul operaţiei, a ajutorului divin.

Ori, când deja aştepţi ajutorul divin, nu poţi să nu fii credincios. Poate nu tot timpul poţi fi un prac­ticant credincios, dar în cămăruţa sufletului tău, poţi fi un credincios adevărat.

Medicina ca misiune – întoarcerea spre medicina creştină. Mariana Pândaru, în dialog cu dr. Dan Cioată, chirurg cardiovascular. Ediţie revăzută şi adăugită. Editura Călăuza v.b., 2014