Meditația dumnezeiască

0
165

meditatieMeditația dumnezeiască poate fi înlocuită cu rugăciunea lui Iisus, dar ce nevoie avem de aceasta? Ele sunt unul și același lucru. Meditația dumnezeiască este ținerea în minte a unui adevăr: a întrupării, a morții pe cruce, a învierii, a atotprezenței lui Dumnezeu și a celorlalte – fără nicio orientare a minții.

Meditația dumnezeiască înseamnă a lua un adevăr dumnezeiesc; a-i explica conținutul și temeiurile, a-l duce până la simțământ și a scoate din el învățăminte pentru sine. (I, 185)

Întrebuințarea reală în viață a meditației dumnezeiești înseamnă înfățișarea unui adevăr de credință cu simțămintele și intențiile corespunzătoare, fără judecată. Sfinții Părinți o numesc contemplare, adică vederea cu mintea a adevărului simțit…

Meditația dumnezeiască reînvie în mod eficient râvna, mai ales amintirea despre moarte și judecată… Iată, acum vine moartea. Îndată ce gândul acesta ajunge pe deplin în inimă, inima nu poate să nu se trezească. (I, 187)

Meditația dumnezeiască îndreaptă și înnoiește starea sufletească generală. Este bine să o ducem întotdeauna la sfârșit, adică să ne transpunem la judecata lui Dumnezeu ca și cum ar fi în realitate și apoi să strigăm: „Doamne, miluiește-ne!” (I, 189)

„Sfaturi înțelepte” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here