Meditaţii

0
157

0e4f05ccdb401d67e85c93493dff1d68_weMeditaţii

 

În adâncurile fiecărei fiinţe umane există o nepotolită sete după Dumnezeu. Aceasta este o forţă interioară, o dorinţă sau o năzuinţă sfântă, care ne scoate din starea de apatie a vieţii noastre cotidiene şi ne poate înălţa până la un nivel dureros dar sublim al existenţei, marcat în egală măsură de tristeţe dar şi de bucurie.

 

Tristeţe, deoarece ştim foarte bine că dorinţa noastră nu va fi niciodată pe deplin satisfăcută în decursul acestei vieţi, că obiectul ei ne va rămâne mereu de neatins. Cu toate acestea, este o “tristeţe plină de bucurie”,  întrucât obiectul după care tânjim se descoperă a fi o Persoană: Cel care ne aduce la fiinţă, ne invită să-I căutăm chipul şi ne cuprinde în îmbrăţişarea Sa, revărsându-şi neîncetat asupra noastră îndurarea, mila şi dragostea.

Tragedia vieţii noastre constă în tentaţia permanentă de a-l pierde din vedere pe Dumnezeu şi a ne dori ceva inferior Lui.

La fel ca israeliţii din vechime, noi comitem în mod repetat actul trădător al adulterului, fiindcă “Îl înşelăm cu alţi Dumnezei”.

Dorinţa însăşi se perverteşte, fiind transformată într-un imbold lăuntric pentru ceva care va putea mai degrabă să satisfacă pasiunile corupte decât să hrănească sufletul înfometat.

O stranie şi puternică nelinişte ne îndeamnă să căutăm dincolo de viaţa noastră cotidiană şi de experienţa noastră nemijlocită, pentru a afla câteva raţiuni cu însemnătate şi finalitate absolută.

Câtă vreme acea nelinişte nu poartă un nume şi nu are o finalitate limpede, bâjbâim şi ne împleticim prin viaţă, căutând cu disperare ceva care să ne ofere satisfacţie, sau măcar ceva care să ne potolească dorinţa chinuitoare care ne devorează.

Neştiind că motorul din spatele acelei dorinţe este dorul de Dumnezeu, ne cheltuim timpul şi ne risipim energia alergând după vise deşarte şi idoli la modă.

Dar visele rămân simple fantezii, iar idolii alcătuiţi din ţărână, se prefac în praf şi pulbere.

Articol editat de Jurnal Spiritual

 

V-ar putea interesa şi aceste articole