Memorialul de la Sighet, fosta închisoare care menţine trează amintirea represiunii comuniste

0
106

Memorialul de la SighetMemorialul de la Sighet este o închisoare comunistă transformată în muzeu, ce aminteşte generaţiilor tinere represiunea comunistă.

În urmă cu 60 de ani, în plin Război Rece, Teodor Stanca se afla printre milioanele de români condamnaţi la închisoare, moarte sau muncă forţată pentru că s-a opus regimului comunist, scrie AFP, într-un amplu reportaj realizat la Sighetu Marmaţiei.

Astăzi, supravieţuitorul Stanca, în vârstă de 80 de ani, spune că spera că muzeul să amintească generaţiilor viitoare că “libertatea are nevoie de vigilenta eternal”.

“Memorialul de la Sighet pentru victimele comunismului şi rezistenţei”, este primul de acest gen din Europa.

A fost vizitat de peste un milion de persoane de la înfiinţare, în urmă cu 20 de ani, în una din cele mai cunoscute închisori politice din România.

Aproximativ 200 de politicieni, preoţi şi intelectuali au fost ţinuţi aici, în secret, între anii 1950 şi 1955, la apogeul terorii comuniste. Din aceştia, 54 au murit aici.

“Vrem să informăm străinii şi românii despre suferinţele îndurate de oamenii care au trăit sub regimurile comuniste totalitare”. Poeta Ana Blandiana este fondatoarea muzeului.

“În România, am descoperit peste 200 de revolte ale ţăranilor împotriva colectivizării forţate, care au rămas necunoscute publicului”, spune Blandiana.

În Sighet, fiecare celulă arată un alt aspect al represiunii comuniste, de la supravegherea masivă a Securităţii la tortură.

Detaliile privind munca forţată amintesc că zeci de mii de români au muncit că sclavii. Ei au fost folositi  pentru a construi canalul către Marea Neagră.

“Sunt două tipuri de amintiri în Europa. În Occident, ne amintim de un comunism glorios – războiul civil din Spania, Frontul Popular, anti-fascismul, rezistenţă la nazism. Aici este exact opusul. Oamenii vorbesc numai de teroare, tortură, durere”, explică Stephane Courtois, istoric francez ce a editat “Cartea Neagră a Comunismului”.

În România, peste 600.000 de persoane au fost condamnate şi închise între anii 1945 – 1989 din motive politice.

Cules de Alina Magdici

Sursa ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here