Memoriile lui George Topîrceanu, lansate la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

0
223

George TopîrceanuO întâlnire prilejuită de apariţia volumului “Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina” de George Topîrceanu va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Potrivit unui comunicat al Editurii Humanitas, la eveniment vor participa istoricul Lucian Boia, jurnalistul şi istoricul Daniel Cain şi Radu Gârmacea, redactor şef Editura Humanitas.

“În anul 1916, la sfârşitul verii, când România tocmai intrase în Marele Război, poetul G. Topîrceanu, sergent într-un regiment de artilerie grea, amenaja poziţiile de pe malul drept al Dunării”, notează Daniel Cain, potrivit Humanitas.

“Au urmat asaltul trupelor bulgaro-germane sub comanda mareşalului August von Mackensen; cinci zile de lupte cumplite: dezastrul de la Turtucaia. Au murit pe câmpul de bătălie peste 6.000 de români, iar Topîrceanu a împărtăşit soarta celor 28.000 de prizonieri. Memoriile sale din război, publicate în două volume (‘Amintiri din luptele de la Turtucaia’, 1918, şi ‘Pirin Planina’, 1936), aduc lumină asupra unuia dintre episoadele importante ale istoriei noastre peste care s-a aşternut uitarea. Din paginile acestea de valoare literară certă, în care deznădejdea se împleteşte cu speranţa, cu observaţia lucidă, cu lirismul şi, de multe ori, cu umorul, lumina omeniei se ridică peste toate grozăviile unei tragedii istorice care nu a cruţat nimic”, mai notează jurnalistul.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here