Menta – combate indigestia

0
191

mentaExistă un motiv bine determinat pentru care pizzeria de lângă casa dumneavoastră ţine un castronel cu bomboane de mentă lângă casa de marcat. Acestea reprezintă un desert apreciat şi, de asemenea, pot împrospăta respiraţia. Consumată natural, combate, de asemenea, indigestia şi reduce flatulenţa şi balonarea. Menta nu este numai un desert digestiv ideal: proprietăţile sale vindecătoare sunt mult mai puternice decât vă imaginaţi.

La ce foloseşte?

-arsuri solare

-boala inflamatorie a colonului

-dureri de cap

-dureri de dinţi

-dureri de picioare

-flatulenţă

-greaţă

-greţuri matinale în sarcină

-indigestie

-mirosul neplăcut ai corpului

-muşcături şi înţepături de insecte

-piele grasă

-sforăit

-sindromul de colon iritabil

-ulcer peptic .

Protecţie intestinală

Menta se numără printre cele mai bune plante medicinale pentru tratarea problemelor digestive şi a durerilor abdominale. Uleiurile esenţiale pe care le conţine menta, în special mentolul şi mentonul, relaxează muşchii netezi care căptuşesc tractul intestinal, ajutând la ameliorarea crampelor. Medicii gastroenterologi britanici care pulverizează soluţie diluată de mentă pe endoscop – instrumentul folosit pentru colonoscopic – au descoperit că spasmele dureroase dispar în mai puţin de 30 de secunde.

Proprietăţile antispastice ale acestei plante fac din ea un remediu natural pentru liniştirea sindromului de colon iritabil (SCI), caracterizat prin apariţia de crampe imprevizibile, indigestie şi perioade alternative de constipaţie şi diaree.

Într-un studiu efectuat în Taiwan, la pacienţii suferinzi de sindrom de colon iritabil care au primit capsule cu ulei de mentă cu 15-30 minute înainte de masă s-a observat o reducere semnificativă a balonărilor şi a flatulenţei. Durerile abdominale s-au redus sau chiar au dispărut complet în unele cazuri.

Medicii care sunt interesaţi de tratamentul cu plante medicinale recomandă menta pentru o mulţime de tulburări digestive printre care:

-flatulenţa. Datorită faptului că ajută digestia, menta vă poate ajuta să preveniţi flatulenţa;

-calculii biliari. Există dovezi că menta ajută la dizolvarea calcurilor biliari înlăturând, astfel, necesitatea unei intervenţii chirurgicale;

-senzaţia de greaţă. Menta are un uşor efect anestezic asupra mucoasei gastrice, reducând astfel senzaţia uşoară de greaţă;

-ulcer gastric. Menta ajută la ameliorarea durerilor şi la vindecarea ulcerului. (Atenţie! Nu folosiţi mentă dacă aveţi arsuri gastrice frecvente. Menta poate relaxa sfincterul esofagian, inelul muscular care împiedică acizii tari din stomac să pătrundă în esofag.)

Mai puţină congestie şi durere

Fie că alegeţi să beţi ceai sau să inspiraţi aburii parfumaţi, veţi vedea că menta este un decongestiv eficient prin fluidizarea mucusului şi reducerea inflamaţiei nazale. Ea poate chiar să reducă constricţia bronhiilor şi îngustarea căilor aeriene care se produc în crizele de astm bronşic.

Dacă suferiţi frecvent de dureri de cap, încercaţi să vă tamponaţi fruntea şi tâmplele cu o soluţie diluată în care aţi pus ulei de mentă. Un studiu de mică întindere efectuat asupra a 32 de pacienţi suferinzi de dureri de cap a stabilit că uleiul de mentă poate fi un analgezic eficient.

Mentolul din mentă are importante proprietăţi calmante. Fie că sunteţi sportiv sau practicaţi sportul doar la sfârşit de săptămână, asiguraţi-vă că aveţi în trusa medicală puţin ulei de mentă (sau un unguent pe bază de mentol) pentru a-1 folosi în calmarea durerilor musculare. Deoarece uleiul este prea puternic pentru a fi folosit ca atare, amestecaţi câteva picături cu o lingură de ulei purtător neutru, cum ar fi cel de floarea-soarelui sau de măsline.

Deoarece are proprietăţi anestezice, menta este folosită, de asemenea, pentru calmarea durerilor de dinţi.

Întocmai ca şi alte uleiuri esenţiale, uleiul de mentă distruge anumite virusuri şi bacterii. Adăugaţi câteva picături de ulei de mentă într-o cană cu apă pentru a prepara o apă de gură mentolată, dezinfectantă. Sau, pentru a avea o respiraţie proaspătă, puteţi să aplicaţi pe limbă o picătură sau două de ulei de mentă. (Atenţie! Nu depăşiţi această cantitate nu numai din cauză că uleiul vă poate produce dureri de stomac, dar o cantitate de două linguriţe poate fi fatală.)

E timpul pentru ceai

Majoritatea oamenilor sunt încântaţi de parfumul şi gustul reconfortant al ceaiului de mentă. Consumul unei căni sau două zilnic ajută la prevenirea tulburărilor digestive. Puteţi, de asemenea, să luaţi, între mese, mentă sub formă de capsule cu protecţie enterică (aceste capsule trec prin stomac şi sunt descompuse în intestin). Sau, puteţi adăuga 10-20 picături de tinctură de mentă, care este mai puţin puternică decât uleiul, într-un pahar cu apă pe care să-l beţi atunci când doriţi.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here