Merele, căpşunile şi strugurii pot reduce daunele provocate inimii după un infarct

0
137

mere și căpșuniUn compus chimic din mere și căpșuni ar putea reduce daunele provocate inimii după un infarct, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici.

Rata de supravieţuire în urma infarctului ar putea creşte semnificativ datorită unei descoperiri recente a cercetătorilor britanici. Un compus chimic găsit în mere și căpșuni ar putea fi util în reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima şi creierul în urma unui infarct sau atac vascular cerebral, informează Daily Mail, citat de Mediafax.

O echipă de cercetători condusă de medici şi biologi de la Universitatea Cambridge consideră că dacă substanţa din fructe este injectată după un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale.

Descoperirea a fost publicată recent în revista Nature. Ea a fost făcută după ce savanţii au identificat mecanismul prin care organele sunt afectate după producerea unui infarct sau atac vascular cerebral.

Mecanismul care produce traumele

Deşi cea mai mare parte a daunelor apar în timpul infarctului în sine, o parte a problemelor apar după ce circulaţia sangvină revine în organul respectiv după accident.

După ce medicii îndepărtează cheagul de sânge care a cauzat atacul vascular sângele oxigenat irigă din nou inima sau creierul. Medicii au fost frustraţi de foarte mult timp de faptul că, salvând viaţa pacientului, provoacă mai multe traume organismului. Dar până acum, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.

O sare a acidului succinic

Noul studiu a fost efectuat cu ajutorul unor modele computerizate şi confirmat pe şoareci. A arătat că traumele organelor sunt provocate de o substanţă chimică numită succinat. Succinatul este o sare a acidului succinic, care apare în mod natural în organism.

Savanţii au descoperit că succinatul se acumulează în cantităţi foarte mari în ţesuturile lipsite de oxigen în timpul unui atac. Când circulaţia sangvină este reluată, succinatul reacţionează cu oxigenul. El produce molecule ale unor substanţe care omoară celulele cardiace sau ale altor organe.

Mere și căpșuni – Riscul atacului vascular

Traumele suferite astfel cresc riscul ca, în lunile şi anii următori, pacientul să sufere din nou un atac vascular sau alte probleme. Cercetătorii au descoperit că pot reduce daunele cauzate organelor şoarecilor. Au injectat compuşi chimici simpli găsiţi în mere și căpșuni, care inhibă acumularea de succinat în perioada imediat următoare unui infarct.

Substanţele în cauză sunt ieftine și deja disponibile. Ele se găsesc în mod natural în fructe ca merele, căpşunele şi strugurii, deşi nu în cantităţi suficient de mari pentru a fi eficiente exclusiv prin consumarea acestor fructe.

Cum pot fi limitate traumele

“Acest studiu explică modul în care se produc traume ale organelor în primele minute de după restabilirea circulaţiei sangvine în urma unui atac vascular. Și, mai important, cum pot fi limitate aceste traume”, a declarat cercetătorul Michael Murphy de la Universitatea Cambridge.

Medicii spun că rezultatele studiului sunt foarte interesante. Ele ar putea duce la realizarea de teste clinice pe pacienţi umani în următorii ani.

Ana Grama

Pentru mai multe articole accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here