Meseria de părinte

0
118

meseria de parinte2 Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne pregătim pentru a oferi copiilor noştri cele mai bune condiţii pentru o activitate şcolară optimă.

Viaţa de şcolar nu se rezumă la cele 4 sau 6 ore petrecute la şcoală – timpul petrecut în afara instituţiei de învăţământ fiind cel puţin la fel de important. Din acest motiv, orice părinte interesat de copilul său trebuie să acorde atenţie câtorva aspecte importante, atunci când îşi trimite copilul la şcoală.

Amenajarea camerei copilului

Orice copil de vârstă şcolară are nevoie de un spaţiu alocat studiului, care nu trebuie amenajat oricum, ci în funcţie de anumiţi parametri. Detaliile care urmează sunt cu siguranţă aride, dar ele vor asigura sănătatea fizică a şcolarului. Primul lucru de care copilul are nevoie pentru a se simţi ca un academician în devenire este un birou sau chiar o masă oarecare, dar care să fie adecvată nevoilor lui, să aibă o înălţime potrivită, astfel încât să poată scrie cu spatele drept, fără să se aplece sau, dimpotrivă, să se întindă. Scaunul ar trebui să aibă înălţimea aproximativ egală cu lungimea gambei copilului, plus 2-3 centimetri şi să fie prevăzut cu o rezemătoare, astfel încât poziţia la birou să nu fie obositoare.

Dacă acesta vi se pare un amănunt lipsit de importanţă, veţi fi surprinşi să aflaţi că incidenţa deformărilor de coloană vertebrală este de 1,71% în ciclul primar. Cauza o constituie mobilierul inadecvat şi cei mai afectaţi sunt elevii din şcolile în care se învaţă în mai multe schimburi, unde există o neconcordanţă mare între statura elevilor şi dimensiunile băncilor.

Iluminatul camerei de studiu trebuie să fie de preferinţă natural. Aşezaţi biroul copilului cât mai aproape de fereastră, astfel încât lumina să vină din partea stângă. Pentru o luminozitate şi mai bună, puteţi vopsi pereţii camerei în galben, pentru a reflecta lumina şi, de asemenea, asiguraţi-vă că ferestrele sunt curate şi protejaţi-le cu jaluzele în zilele prea însorite.

Lumina artificială trebuie să fie, de asemenea, adecvată cu activitatea depusă şi cu un spectru apropiat de al luminii naturale (100-200 de lucşi pentru iluminat incandescent, 300-400 de lucşi pentru iluminat fluorescent). Dacă lumina este necorespunzătoare, poate determina oboseală oculară şi a sistemului nervos central, dureri de cap, ameţeală şi poate afecta capacitatea de învăţare. Temperatura din cameră trebuie să aibă aproximativ 18°C, iar umiditatea relativă – 30-70%.

 Alimentaţia copilului

Din momentul începerii şcolii, trebuie avut în vedere faptul că cel mic este supus unui efort intelectual sporit, iar din acest motiv va avea nevoie de un aport mai mare de calorii şi vitamine. Preferabil este să îi creşteţi raţia de legume şi fructe, nu să îi administraţi câte un pumn de multivitamine cu gust de portocale. Totuşi, pe perioada iernii, când legumele şi fructele au o pondere mai mică în dietă, comprimatele de vitamine pot fi utile.

Timpul individual de studiu

Nu trebuie ignorat faptul că nu-i putem cere copilului nostru puterea de concentrare pe care o avem noi, ca adulţi. Durata de menţinere a atenţiei active a elevilor variază în principal în funcţie de vârstă, dar şi individual. Dincolo de această perioadă, copilul devine distrat, neliniştit şi îşi caută o ocupaţie fără legătură cu studiul. Acesta este un lucru perfect normal şi micuţul nu trebuie certat, ci réorientât spre altă activitate.

 Corelaţia vârstei cu durata de menţinere a atenţiei active

De asemenea, trebuie să se ţină seama de curba fiziologică de efort a copilului. Capacitatea de concentrare a fiecărui copil creşte treptat, atingând un maximum între orele 7.00 şi 9.00 dimineaţa, înregistrează un platou între orele 9.00 şi 11.00, scade între orele 11.00 şi 14.t)0 şi creşte din nou între orele 15.00 şi 19.00. De aceea, pentru copiii care studiază de dimineaţă, temele trebuie pregătite în timpul perioadelor de după-amiază cu capacitate mare de concentrare. Pregătirea lecţiilor trebuie să se facă neapărat după 1 -2 ore de joc în aer liber, pentru a evita epuizarea copilului. în plus, ideea conform căreia un copil care studiază zi şi noapte este un copil mai deştept este complet greşită. Acela este doar un copil obosit si nefericit. Studiul „cu orele” este privilegiul elevilor mari, ajungând de la 2 ore în clasa a Vll-a la 4 ore în clasa a XII-a.

 6,1 % ocupă bolile oculare în topul afecţiunilor elevilor,

4,57% cele de nutriţie,

3,71 % cele locomotorii, conform ultimei statistici a Biroului de Igienă Şcolară.

 Cum recunoaştem un copil surmenat

 Starea de oboseală se manifestă diferit de la copil la copil există însă câteva semne care ne-ar putea indica faptul că şcolarul nostru are nevoie de o pauză. Acestea sunt: cefalee, paloare, cearcăne, palpitaţii, scăderea memoriei, scăderea atenţiei, scăderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri musculare, scădere ponderală. La unii copii, aceste semne pot să nu apară sau să fie foarte discrete, oboseala determinând mai ales manifestări psihice, cum ar fi: depresie, iritabilitate, neîncredere în forţele proprii, nelinişte, apatie, modificări de comportament, insomnie sau somn neliniştit. Dacă bănuiţi că este obosit copilul dumneavoastră, lăsaţi-l să petreacă un week-end fără a fi supus nici unui efort care ţine de şcoală. Sănătatea este mai importantă decât temele rămase nefăcute sau decât faţa acră a învăţătoarei când va descoperi infracţiunea. Dacă odihna nu înlătură toate semnele oboselii, înseamnă că şcolarul suferă de oboseală cronică sau surmenaj, ceea ce necesită întreruperea lucrului pentru o perioadă mai lungă de timp şi tratament medical. Acesta este un fapt de care trebuie să ţineţi seama şi atunci când în farmacie intră o mămică şi cere un medicament pentru cefalee, de exemplu, pentru un copil de vârstă şcolară. Este posibil ca de vină să fie

epuizarea cauzată de un program greşit, cu studiu excesiv şi relaxare insuficientă. Oricare dintre simptomele prezentate mai sus, apărute la un copil de vârstă şcolară, poate trăda surmenajul, aşa că nu trebuie să ne grăbim să recomandăm medicamente înainte de a elucida cauza problemei.

 2,69% este incidenţa deformărilor de coloană vertebrală până la sfârşitul liceului.

 Perioada de recreere

Ideal este ca timpul de studiu să alterneze cu perioadele de recreere. Permiteţi-i la sfârşitul săptămânii ca măcar o zi să uite complet de şcoală şi să se ocupe doar de lucrurile care îl pasionează. încura-jaţi-l să iasă în parc, să facă efort fizic, în detrimentul televizorului sau calculatorului, încercaţi să-l determinaţi să iasă din casă, cumpăraţi-i o bicicletă sau luaţi-l la pescuit, la pădure sau la bunici la ţară. De asemenea, în timpul vacanţelor, nu îl cicăliţi în fiecare zi cu temele care trebuie făcute, ci lă-saţi-l „să-şi încarce bateriile” pentru un nou semestru de şcoală.

3 de minute este timpul de pregătire a lecţiilor pentru clasele l-ll.

 Integrarea socială a copilului

Vârsta şcolară nu presupune doar acumularea de cunoştinţe, este şi o perioadă esenţială pentru integrarea socială a copilului. Frustrările acumulate acum pot avea un impact major asupra evoluţiei ulterioare, aşa că micuţul trebuie încurajat să lege relaţii de prietenie cu alţi copii. Părinţii au un rol esenţial,

mama poate organiza o petrecere de ziua lui la care să îi invite colegii de clasă sau îi poate chema în vizită. Tatăl îi poate scoate din când în când la un picnic sau poate organiza diferite activităţi sportive pentru copii.

Un alt element esenţial este ca toate neînţelegerile copilului cu privire la lumea nouă în care intră să fie clarificate cu părinţii. Oricât de ocupat aţi fi, trebuie să vă găsiţi timp să fiţi prieten cu copilul dumneavoastră. La şcoală, micuţul va afla multe lucruri cu care nu este familiarizat, iar miturile ca de exemplu moş Crăciun sau povestea cu barza vor fi curând desfiinţate. Copilul va deveni neîncrezător şi dezorientat dacă părinţii nu discută cu el aceste lucruri. în plus, poate auzi expresii vulgare, poate afla despre fumat şi droguri, despre activitatea sexuală şi imoralitate. Nimeni nu îl poate sfătui mai bine în acest punct decât o puteţi face dumneavoastră. Toate aspectele pe care copilul le cunoaşte in-suficient pot deveni puncte de interes şi deprinderi nedorite mai târziu. Aşa că încercaţi să îi acordaţi timpul şi atenţia de care are atât de mare nevoie.

45 de minute, timpul de pregătire a lecţiilor pentru clasele lll-IV.

90 de minute reprezintă maximul pentru clasele V-VI.

  Boli cu care s-ar putea confrunta copilul

Ca orice activitate care presupune contactul interuman strâns, perioada de şcolarizare predispune la apariţia afecţiunilor infecţioase. Să nu vă miraţi dacă copilul o să capete rujeolă sau oreion într-un timp-record, mai ales dacă nu a fost vaccinat, în plus, un vaccin antigripal ar fi bine venit. Totuşi, bolile infecţioase nu constituie singura ameninţare. în opinia medicilor de specialitate, numărul mare de îmbolnăviri în rândul elevilor se datorează, în principal, scurtării săptămânii de şcoală la cinci zile, fără ca programele să fie reduse semnificativ, iluminatului deficitar din sălile de clasă şi băncilor incomode. Bolile provocate de su-prasolicitarea intelectuală şi de un regim alimentar impropriu se întâlnesc tot mai des. Biroul de Igienă Şcolară trage un semnal de alarmă asupra faptului că a crescut numărul copiilor cu afecţiuni biliare, spasmofilie şi tuberculoză, o altă problemă frecvent întâlnită fiind deformarea coloanei vertebrale.

Credeaţi că şcoala este doar responsabilitatea copilului? Din câte vedeţi, slujba de părinte nu este part-time şi vă implică în fiecare aspect al vieţii copilului dumneavoastră. Nu este destul să vă doriţi un şcolar sănătos şi fericit, trebuie să-l ajutaţi să devină şi să rămână aşa, iar zâmbetul acestuia vă va convinge că efortul a fost pe deplin meritat.

 Roxana PIOARU, Septembrie 2006 / Farmacist.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here