Meseriile în care roboții le vor lua locul oamenilor în următorii 20 de ani

0
405
Meseriile în care roboții le vor lua locul oamenilor în următorii 20 de ani
Meseriile în care roboții le vor lua locul oamenilor în următorii 20 de ani

Meseriile în care roboții le vor lua locul oamenilor în următorii 20 de ani

Viitorul arată din ce în ce mai bine pentru patroni și din ce în ce mai rău pentru angajații. Este vorba de o serie de domenii în care oamenii își văd locurile de muncă amenințate de roboți. Mașinăriile nu au nevoie de salarii, nu au nevoie de condiții speciale, de beneficii, nu-și iau concediu și nu dorm niciodată.

Amy Webb, scriitoare, futurolog, CEO și fondatoare a companiei Webbmedia Group, susține că cel puțin opt domenii de activitate vor fi gata curând să facă loc inteligenței artificiale. Roboții ar putea lua locul oamenilor, în aceste domenii, în următorii 10 — 20 de ani, conform CNNMoney, preluat de Agerpres.
“Ar trebui să fim foarte îngrijorați”, a atras ea atenția cu ocazia Conferinței Milken Global desfășurată recent la Los Angeles.
Meseriile în care roboții le vor lua locul oamenilor

Un prim astfel de domeniu de activitate este cel al casierilor. Oamenii care lucrează în spațiul tranzacțional ar trebui să privească cu circumspecție aplicațiile precum Apple Pay sau ceasurile inteligente Apple Watch. Pe scurt, dezvoltarea, diversificarea și perfecționarea tehnologiilor mobile care permit plata direct elimină din schemă nevoia de a angaja oameni care să facă aceste lucruri.

“Nu mai există nevoia ca un angajat să stea acolo (la casa de marcat) tot timpul”, susține Webb.

Un alt domeniu de activitate aflat în pericol este cel al vânzărilor și al publicității. Instrumentele puternice de publicitate ale viitorului le vor permite companiilor să-și conceapă mesaje publicitare perfect adecvate grupurilor sociale țintă. Webb a amintit că deja este în derulare o serie de experimente cu tehnologii. Se studiază comportamentul clientului pentru a identifica acele tipuri de reclame care sunt mai eficiente.

“Este ceva complet nou”

“Este ceva complet nou”, iar dacă aceste instrumente noi vor avea rezultate bune, companiile de publicitate vor avea nevoie de din ce în ce mai puțini angajați.

Domeniul serviciilor cu clienții a trecut deja printr-o etapă de externalizare spre firme din India. Exista inițiative și în alte țări în care salariile plătite angajaților sunt mici. Noile tehnologii pot scoate din organigrama acestor firme multe locuri de muncă. Așa cum este precum analiza predictivă.

Să ne gândim, spre exemplu, la Watson, supercalculatorul IBM care a câștigat un celebru concurs de televiziune (Jeopardy). A învins competitori care câștigaseră la rândul lor ediții ale acestui concurs.

Un supercalculator cum este Watson 

Amy Webb avertizează că un supercalculator așa cum este Watson va putea, în curând, să facă inutil întregul departament de servicii cu clienții al unei companii.

Nici muncitorii din fabrici nu vor putea dormi liniștiți. Locurile lor de muncă vor fi preluate în viitorul apropiat de roboți. Costurile acestora de întreținere sunt mult mai mici decât salariile. Roboții nu își vor lua niciodată pauze de masă sau pentru a schimba câteva mesaje pe telefonul mobil cu prietenii.

Programe de reconversie profesională

Profesioniștii din domeniul intermedierilor financiare vor trebui și ei să aplice la programe de reconversie profesională. Programe precum Blockchain și Bitcoin. Acestea sunt capabile să proceseze și să înregistreze tranzacții în mod automat.

Amy Webb este de părere că Blockchain îl va înlocui pe intermediarul din sectoarele bancar. La fel și pe cei din domeniu ipotecar, al asigurărilor și al împuternicirilor legale.

“Dacă Bitcoin va prelua astfel de funcții nu este relevant. Aici este vorba de infrastructura de bază care va modifica radical modul în care se lucrează în aceste domenii”, susține ea.

O primă schimbare

Deja o primă schimbare a devenit vizibilă de curând, când Nasdaq (NDAQ) a anunțat că va folosi Blockchain. A făcut acest pas pentru a păstra informațiile despre tranzacțiile pre-IPO derulate.

Mulți au prevăzut decesul presei scrise, majoritatea jurnaliștilor refugiindu-se în “online”. Conform lui Amy Webb, nici acolo nu mai sunt în siguranță.

Webb, la rândul său fostă jurnalistă la Newsweek și The Wall Street Journal. Ea a adus în discuție algoritmii din ce în ce mai perfecționați care pot genera în mod automat materiale. Produsele jurnalistice le pot plasa apoi în mediul online. Totul fără a mai fi necesară intervenția umană. Roboții jurnaliști scriu deja mii de materiale publicate de agenția americană de presă, Associated Press.

Specializările în avocatură

Dacă vă doriți o carieră în domeniul avocaturii, ar trebui să alegeți să vă specializați pentru a pleda în instanță. Avocații care se ocupă de înregistrarea mărcilor, de succesiuni și chiar de divorțuri ar putea rămâne fără locuri de muncă. Ei pot fi înlocuiți de servicii online așa cum este, spre exemplu, LegalZoom.

Nu în ultimul rând sunt amenințați și operatorii telefonici. Din ce în ce mai mulți oameni renunță la serviciile de telefonie fixă. Aeastă tendință se accentuează pe măsură ce se dezvoltă din ce în ce mai mult serviciile de comunicare digitală. Astfel, companiile de telecomunicații ar putea scoate din organigramă mai multe poziții. Printre acestea este postul de centralistă sau cel de operator telefonic.

Viitor optmist

Cu toate acestea, Amy Webb susține că rămâne optimistă cu privire la viitor. “Eu nu consider că viitorul nostru, din punct de vedere tehnologic, va fi o distopie. Eu mă gândesc doar că va aduce ceva nou, diferit. Pentru mulți oameni a fi diferit reprezintă însă o distopie. Dar trebuie să încerce să treacă peste acest lucru”, a concluzionat ea.

Economiști și alți futurologi nu sunt însă neapărat de acord cu predicțiile formulate de Amy Webb. Deși există și numeroși gânditori care împărtășesc punctul de vedere al lui Amy Webb. Aceștia susțin că “pericolul” supratehnologizării bate la ușă. Alții sunt de părere că va mai trece mult timp până să ne confruntăm cu aceste probleme sau chiar că este posibil să nu ne confruntăm cu ele niciodată.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here