Metroul. Ştiaţi că…

0
148

3530608882_0458b42888Metroul sau tranzitul rapid este un tip de transport public de mare capacitate în general în zonele urbane. Spre deosebire de autobuze sau tramvaie, sistemele metroului sunt căi ferate electrice care operează pe un drum cu prioritate exclusivist, ce nu poate fi accesat de pietoni sau de alte vehicule şi este separat prin tuneluri sau prin căi ferate suspendate.

Tranzitul rapid este folosit în oraşe şi zone metropolitane aglomerate pentru a transporta un număr mare de persoane adesea pe distanţe scurte şi la frecvenţe mari. Numărul de sisteme de metrou diferă de la un oraş la altul, fiecare având strategii de transport diferite.

Metropolitan Railway, în 1863 

Deschiderea căii ferate subterane din Londra ”Metropolitan Railway” din anul 1863 a marcat începuturile metroului. În prezent parte din ”London Underground (Metroul Londonez)”, acest tip de transport public a avut de suferit la început – era acţionat de locomotive pe abur. Fumul a provocat disconfort pentru pasageri în tuneluri, astfel limitând popularitatea acestei modalităţi de transport. Între anii 1863 şi 1890 au existat diferite propuneri pentru a construi căi ferate pneumatice sau acţionate de cabluri pentru a combate problema fumului, dar niciuna nu a fost de succes.

Tracţiunea electrică era mult mai eficientă, mai rapidă şi mai curată decât aburul, astfel că a devenit alegerea cea mai potrivită pentru metrourile din tuneluri şi s-a dovedit a fi o metodă superioară pentru serviciile căilor ferate suspendate. În anul 1890 s-a deschis prima cale ferată de metrou electrică, ”City & South London Railway”, aceasta fiind sub pământ în întregime.

În 1940 existau deja 19 sisteme de metrou

Tehnologia s-a extins rapid şi în alte oraşe din Europa şi din SUA, câteva dintre căile ferate fiind convertite de la tracţiunea pe abur la cea electrică. Budapesta din Ungaria, Glasgow din Scoţia, Chicago şi New York din SUA, toate au ales să convertească sau să proiecteze şi să construiască servicii de metrou electrice. În anul 1940 existau 19 sisteme de metrou, iar în 1984 au ajuns la 66. Oraşe precum Oslo şi Marseille au deschis sisteme extensive de metrou în anii ’60, iar în Asia de Sud-Est şi în America Latină au fost introduse numeroase sisteme noi.

Cel mai mare sistem de tranzit rapid din lume după lungimea şinelor (1.355 km) şi după numărul de staţii (468 de staţii) este ”New York City Subway”. După lungimea rutei de pasageri, cel mai lung metrou din lume este ”Shanghai Metro”. Oraşele cu cele mai aglomerate sisteme de metrou din lume sunt Tokyo, Seoul, Moscova, Beijing şi Shanghai.

Metroul Bucureşti

Prima propunere pentru un sistem de metrou în Bucureşti a fost făcută la începutul secolului XX de către inginerii Dimitrie Leonida şi Elie Radu. Cele mai vechi planuri pentru metroul din Bucureşti au fost realizate la sfârşitul anilor ’30, odată cu realizarea planurilor generale pentru modernizarea urbană a oraşului, dar izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, urmat de perioade de tensiuni politice şi culminând cu instalarea comunismului, a pus capăt acestor planuri.

În anul 1970 sistemul de transport public nu mai era adecvat din pricina dezvoltării urbane prea rapide, deşi sistemul era al patrulea sistem major din Europa. S-a întrunit o comisie, iar concluzia a dus la necesitatea unui sistem de tranzit subteran care a devenit ulterior Metroul Bucureşti. Construcţia noului sistem de metrou a început pe 20 septembrie 1975, dar reţeaua nu a fost construită în acelaşi stil ca celelalte sisteme est-europene.

Prima linie de metrou, în 1979

În primul rând, design-ul staţiilor era simplist, funcţia principală a staţiilor fiind viteza de tranzit. În al doilea rând, garniturile au fost toate construite în Romania şi nu au urmat stilul de construcţie est-european. Prima linie de metrou din Bucureşti, M1, a fost inaugurată la 16 noiembrie 1979, având o lungime de 8,1 km şi 6 staţii.

Marile oraşe ale lumii continuă să-şi extindă şi să construiască noi sisteme de metrou.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here