MEXIC HIGHLIGHTS – Merida – Peninsula Yucatan

0
264

yucatanMexic – ținutul unor mari civilizații – Un loc de poveste – Orașe must-see – Natura tropicală, fauna variată, flora uimitoare – Peisaje unice – Civilizația mayașă – Orașe mari – Delicii culinare – Scriitori celebri

Mexic este ținutul unor mari civilizații – mayașă, aztecă, toltecă. Acestea au intrat în declin în 1519 când țara a fost cucerită de conchiatadorii spanioli conduși de Hernan Cortes. La câțiva ani după ce și-a câștigat independența, Mexic poartă un război cu SUA în urma căruia iese înfrânt și cedează țării vecine statele  California și Texas și teritoriile de la nord de Rio Bravo del Norte.
Mexicanii trăiesc din agricultură (cultura de porumb, cafea, bumbac, trestie de zahăr), exploatarea resurselor naturale, pescuit, meșteșuguri, turism, industrie (mașini electrice, farmaceutică, textilă, alimentară, petroliferă etc.). Toată țara merită explorată, este o altă lume, începând de la obiectivele turistice sau satele tradiționale, până la gastronomie și obiectele artizanale specifice. Cele mai mari orașe din Statele Unite Mexicane, cum este numit oficial Mexic, sunt Guadalajara, Monterrey și Puebla.

Orașul Guanajuto este înconjurat de culmi montane sterpe, pe care cresc doar cactuși. Cel mai înalt vârf este Citlaltepetl (Pico de Orizaba), cu 5700 metri. Una dintre cele mai periculoase boli tropicale a primit numele unui mare conducător aztec – „răzbunarea lui Montezuma”. Majoritatea mexicanilor trăiesc în podișurile dintre lanțurile munților Sierra Madre de Vest și de Est.

mexic

meridaMexic – Yucatan

Vestigiile civilizației Maya și minunata natură tropicală reprezintă atracțiile peninsulei Yucatan, Mexic. Jungla cu fauna diversă și flora variată, plajele selecte sau sălbatice, orașele, monumentele, bisericile reprezintă nota specifică a zonei. Unele biserici datează din perioada colonială. Orașul monumental Chichen Itza a luat naștere din două civilizații, mayașă și toltecă.

Mayașii, meșteșugari pricepuți, își construiau locuințele cu acoperișuri în formă de trepte, susținute de bolți. Ei aveau iscusința de a construi edificii înalte de câteva etaje. În prezent, urmașii indienilor din Yucatan trăiesc din turism sau lucrează ca zilieri pe diverse plantații. Marea piramidă de la Chichen Itza este unul dintre cele mai vizitate și apreciate obiective de interes arheologic din acest ținut.
Acoperită de păduri tropicale, peninsula Yucatan este renumită prin peisajul natural sălbatic, unic. Jungla deasă este înconjurată de plaje kilometrice, lagune și mlaștini acoperite de mangrove (vegetație formată din arbori și arbuști). Flora și fauna sunt diversificate, aici crescând peste 8000 de specii de plante, peste 600 de specii de păsări și aproximativ 1200 de specii de fluturi.

yucatan

mexicyucatanMerida – Capitala Yucatan-ului

Merida, capitala Yucatanului, este orașul în care străzile se intersectează în unghiuri drepte, fiind construite în plan simetric. Cel mai animat punct al orașului este centrul istoric, Zocalo, construit pe ruinele orașului mayaș Ichcaanziho. În Plaza de la Independencia se înalță o catedrală cu două turle, al cărei interior este împodobit cu o uriașă pictură rupestră. Pictura prezintă întâlnirea dintre spanioli și căpeteniile tribului xiu.

Casa de Montejo, în prezent sediul unei bănci, este, de fapt, un fost palat în interiorul căruia sunt imortalizate, printre altele, figurile foștilor cuceritori, care calcă în picioare capetele adversarilor învinși. În Plaza Grande sau Plaza Mayor, cum mai este numită Piața Independenței, se organizează anual, în luna septembrie, ceremonii în onoarea lui Cristo de las Amapollas (amapolla = mac – floare).
Palacio Municipal, o fostă închisoare, găzduiește astăzi primăria. Dacă alegi să mergi la shopping în Merida, trebuie să ajungi și în Garcia Rejon, cel mai mare târg din Yucatan. Acolo se găsesc de toate, de la alimente și îmbrăcăminte, la obiecte de artizanat ce pot fi dăruite sau păstrate ca suveniruri.

Un bulevard larg, încadrat de copaci, numit Paseo Montejo, este zona cu cele mai multe vile, ce dezvăluie o viață plină de glamour, din Merida. Orașul chiar este numit „Parisul Vestului”, deoarece aici se îmbină farmecul mayaș cu influențele coloniale și moderne.
Se crede că în Merida, Yucatan, Mexic locuiesc cei mai mulți milionari, raportat la numărul de locuitori. Mulți dintre ei s-au îmbogățit în urma negoțului cu sisal, un material folosit la împletirea frânghiilor. În școlile din Yucatan încă sunt predate limbi amerindiene. Mulți localnici le vorbesc, chiar dacă limba oficială este spaniola.

mexiccivilizatiemexic

Delicii culinare și literare

De neratat în Mexic sunt delicioasele preparate specifice, churros, tortillas, chilli con carne, tamales, frijoles, guacamole, enchiladas, tostadas, quesadillas, chorizo. Bucătăria mexicană se situează pe locul doi, după cea chineză, în topul celor mai variate și vaste preparate culinare.
Literatura și folclorul mexican abundă în istorii și legende. Cele mai cunoscute sunt legenda porumbului, a arborelui de cacao, legenda crăiței. Sunt multe povești cu personaje inspirate din căpeteniile vechilor triburi, legende cu zeul suprem al mitologiei aztece, Quetzalcoatl.

Cei mai lecturați scriitori mexicani sunt Octavio Paz, Carlos Fuentes, Amado Nervo, Jose Emilio Pacheco, Joaquin Fernandez de Lizardi. Aceștia și mulți alții sunt personalități reprezentative ale culturii mexicane, ale căror opere sunt cunoscute internațional. O mâncare bună și o carte savuroasă să te însoțească în călătoria ta pe aceste meleaguri de legendă!

Vacanțe minunate! Doamne ajută!

Te invit să citești și Acest pământ fermecător și darurile lui pentru noi.

Mihaela Mușetescu