Michelangelo Buonarroti: „Iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului, pentru ca să urce până la El.”

0
1162
Michelangelo este considerat cel mai faimos artist al Renașterii italiene. Printre operele sale recunoscute la nivel mondial sunt statuile „David ” și ” Pieta ” dar și frescele Capelei Sixtine. Însă  artistul a scris poezii, în special sonete și madrigale, și a fost pasionat de artitectură.

Ca o confirmare a valorii sale incontestabile, Michelangelo era supranumit  și „il divino”. El a fost primul artist occidental a cărui biografii au fost publicate în timpul vieții.

Michelangelo Deși el s-a considerat mereu un florentin, Michelangelo a trăit cea mai mare parte a vieții în Roma. Acolo si murit în 1564, la vârsta de 88 de ani.

Michelangelo Buonarroti Simoni di Lodovico s-a născut la 06 martie 1475, în Caprese, Provincia Arezzo din Italia.

A fost al doilea fiu al cuplului Lodovico di Buonarroti Simoni și al Francescăi di Neri di Miniato del Sera, conform biography.com/.  Artistul s-a născut într-o familie de bancheri la scară mică în Florența. Dar tatăl său nu a reușit să mențină acest statut și a avut mai multe numiri oficiale în guvern. La momentul nașterii lui Michelangelo acesta era administrator judiciar al orășelului Caprese și administrator local al comunei Chiusi, din regiunea Toscana.

La câteva luni după nașterea lui Michelangelo familia s-a revenit în Florența. Acesta va fi locul unde va creșre artistul. Din cauza bolii mamei sale, Michelangelo a fost lăsat în grija unui cioplitor în piatră și a soției sale, în orașul Settignano. Acolo, tatăl său deținea o carieră de marmură și o mică fermă. Mama sa a murit când artistul avea doar șase ani.

Tatăl lui Michelangelo a realizat devreme că fiul său nu manifesta nici un interes pentru afacerile familiei.

Tatal a fost de acord ca acesta să fie ucenic, la vârsta de 13, în atelierul pictorului  florentin Domenico Ghirlandaio. Michelangelo a petrecut doar un an în atelierul pictorului, când o oportunitate extraordinară a apărut. Domnitorul Florenței, Lorenzo de Medici, cunoscut și ca Lorenzo Magnificul, i-a cerut lui Ghirlandaio doi dintre cei mai buni elevi pentru a studia sculptura clasică în grădinile Medici, cu alături de Bertoldo di Giovanni.

În această perioadă, 1489-1492, artistul a fost influențat de mulți oameni importanți care au modelat și extins ideile sale asupra artei. Mai mult decât atât, a obținut permisiunea specială a Bisericii Catolice de a studia cadavre pentru introspecție în anatomie. Expunerea la cadavre au avut un efect negativ asupra sănătății lui.

Între 1490-1492, la 15 ani, Michelangelo realizează două basoreliefuri care vor trece proba timpului, „Lupta centaurilor” și „Madona della Scala”.

În 1942, la moartea lui Lorenzo, din cauza conflictelor politice, Michelangelo se reîntoarce pe  meleagurile copilăriei.

Acolo își continuă studiile artistice. În următoarele luni, el a realizat un crucifix din lemn (1493), pe care l-a dăruit starețului bisericii Santa Maria del Santo Spirito, după cum se arată pe michelangelo-gallery.org/.

Doi ani mai târziu se reintoarce în Florența. Acolo, în primele luni lucrează la două sculpturi „Sf. Ioan Botezătorul” copil, care s-a pierdut și un Cupidon adormit.

La doi ani după ce se stabilește la Roma, în noiembrie 1497, cardinalul francez Jean de Billheres, a cerut realizarea sculpturii Pieta. Despre aceasta Giorgio Vasari spunea că este „un miracol cum un bloc de piatră, fără formă a putut fi adus la o asemenea perfecțiune, pe care însăși natura cu greu o poate crea în trup.”

miche2Opera de artă în care este înfățișată Fecioara Maria ținându-L în brațe pe Iisus, după crucificare, poate fi admirată astăzi în catedrala Sfântul Petru, din Vatican. Pieta este singura lucrare pe care artistul și-a pus semnătura.

La reîntoarcerea în Florența, în 1501 Michelangelo era recunoscut ca sculptorul cel mai talentat din centrul Italiei.

Tot în acest an, începe să lucreze la „David”. Este p capodoperă care va fi definitivată trei ani mai târziu. Realizată din marmură albă de Carrara, statuia depășește patru metri înălțime. Ea este expusă astzăzi în Florența la Galleria dell’Accademia.

În 1504, pictează „Sfânta familie”, pentru Agnolo Doni,  un nobil florentin bogat, pentru a celebra căsătoria sa cu Maddalena Strozzi.

Deși el însuși nu se considera pictor, Michelangelo a creat una dintre cele mai mari capodopere ale tuturor timpurilor pe tavanul Capelei Sixtine între 1508 și 1512.  Tavanul înfățișează nouă scene biblice din Facerea Lumii „Dumnezeu separă lumina de întuneric”, „Crearea aştrilor”, „Dumnezeu desparte apele de pământ”, „Crearea lui Adam”, „Crearea Evei”, „Păcatul originar”, „Izgonirea din rai”, „Sacrificiul lui Noe “, „Potopul şi Beţia lui Noe”

Frescele s-au menținut extrem de bine de-a lungul timpului,  cu o singură excepție. O mică  parte în care este pictat cerul în panoul care prezintă Potopul a căzut în timpul unei explozii în anul 1797.

După mai bine de zece ani, între 1534-1541, pictează Judecata de Apoi, peretele altarului din aceeași capelei.

În  decursul timpului, Michelangelo, a realizat o serie de desene reprezentând Răstignirea.

El a scris peste 300 de poezii, printre care „Dante”, „Iubiri Celeste”, „Bucuria poate ucide”, și sonete dedicate lui Tommaso de Cavalieri, un bun prieten al artistului.

În calitate de arhitect a proiectat fațada bisericii San Lorenzo din Florenta, Piața Capitoliului din Roma, macheta cupolei basilicii Sfântul Petru din Roma și a construit Biblioteca Laurențiană din Florența.

miche3Michelangelo a murit la Roma la 18 februarie 1564.

În ultimii ani de viață, el a devenit o persoană religioasă. Trăirile sale profund religioase se regăsesc atât în opere sale artistice, cât și în poezii. Acesta raporta actul creației la Dumnezeu. El spunea că  Adevărata operă de artă este umbra perfecţiunii divine.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here