Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei fiindcă vă furnizează energia necesară primei jumătăți a zilei, refăcând organismul înfometat, după o noapte de somn. De obicei, în prima jumătate a zilei vă îndepliniți sarcinile cele mai grele. De aceea, pentru a obține un echilibru alimentar zilnic perfect, este nevoie să acordați multă atenție micului dejun. De multe ori, micul dejun este luat în grabă, în schimb cinei i se acordă cea mai mare atenție și cele mai multe calorii.
Micul dejun: aici începe totul!
După un somn de opt ore corpul începe să se dezmorțească și pentru a-l pune în mișcare în mod eficient, trebuie să-l hrăniți. Caloriile necesare pentru micul dejun trebuie să însumeze 25% din totalul zilei. Organismul funcționează dificil fără carburantul lui principal: hrana.
Micul dejun îi va servi drept punct de pornire, iar toată energia asimilată din alimentele micului dejun va fi consumată în prima parte a zilei. De aceea, pentru micul dejun repartizați trei elemente esențiale din piramida alimentară: produse lactate (pentru a împiedica o carență de calciu), zaharuri lente (nu rapide), pe care le găsiți în cereale și pâine integrală, precum și fructe (pentru fibrele și energia stabilă pe care o procură).
Nu uitați de lichide, fiindcă pe timpul nopții se pierd multe lichide (circa 250 ml de apă, iar corpul este deshidratat). Dacă vă întrebați de ce sunteți obosită dimineața, de ce ronțăiți câte ceva de-a lungul zilei și de ce vă este foame seara, în mod sigur acest lucru se întâmplă pentru că nu vă hrăniți bine dimineața.
Prânzul nu trebuie neglijat
Ca și micul dejun, de obicei prânzul este evitat sau neglijat din cauza lipsei de timp. În rest, aveți timp pentru orice, numai pentru mesele principale ale zilei, nu. Poate vă gândiți ca evitându-le veți slăbi. NU!
Această masă trebuie să conțină 40% din caloriile zilei, permițând completarea lipsurilor micului dejun și ajutându-vă să faceți față restului zilei, fără ca stomacul să aibă nevoie de snacksuri nenumărate. Prâzul trebuiă să conțină alimente din patru grupe ale piramidei alimentare: fructe/legume, carne/substitute pentru carne, produse lactate și produse cerealiere.
O gustare nu este interzisă atâta vreme cât este una bună pentru sănătate. Pentru aceasta, încercați să nu o luați seara târziu, ci mai spre după amiază. Un fruct, o bucățică de brânză- acestea sunt exemple de alimente sănătoase, bune pentru a tăia foamea subită.
Cina trebuie să fie lejeră!
Această masă a zilei nu trebuie să fie prea bogată: caloriile în surplus se vor transforma în grăsimi , mai ales că urmează starea de repaus din timpul nopții, iar metabolismul corpului este încetinit.
Caloriile nu vor fi arse și transformate în energie, ci stocate sub formă de grăsimi. Produse lejere și nutritive vă vor ajuta nu doar să vă îngrășați, dar și să dormiți bine.
Un meniu zilnic ideal
Pentru a vă da seama care ar fi combinația ideală a unei zile, iată un exemplu de meniu zilnic ideal. Nu uitați că la aceasta trebuie să adăugați cel puțin un litru și jumătate pe zi.
- Micul dejun: 40 g cereale integrale; 250 ml lapte; un suc de portocale; ceai sau cafea.
- Prânz: o saltă verde asezonată cu suc de lămâie; 140 g pui fript; 300 g mazăre verde; 100 g cartofi fierți; o pară.
- Gustare: un iaurt natural.
- Cină: salată de roșii; două ouă-ochiuri; o felie de pâine cu unt; puțină salată de fructe.
Alexandra G.
Jurnal Spiritual