Micul-dejun, factor de protecţie pentru sănătatea cardiacă

0
155
micul-dejunPersoanele care iau micul-dejun în fiecare dimineaţă prezintă un risc mai mic de maladii cardiace în comparaţie cu persoanele care aleg să sară peste prima masă a zilei, potrivit unui studiu realizat pe 27.000 de voluntari de sex masculin, informează lefigaro.fr.

Dieteticienii şi nutriţioniştii din lumea întreagă laudă virtuţile micului-dejun. În toate regimurile alimentare pentru slăbit, un mic-dejun echilibrat şi variat este recomandat în mod sistematic.
Această regulă este rar respectată în societatea occidentală. Ea este marcată de stres, ar putea oferi şi alte beneficii, nu doar de ordin dietetic.
Astfel, un studiu american a fost publicat săptămâna trecută în revista Circulation. El a dezvăluit faptul că bărbaţii care nu iau micul-dejun prezintă un risc mai mare de a suferi o criză cardiacă; ei pot chiar muri din cauza unei maladii a inimii.

Este pentru prima dată când o astfel de legătură de asociere a fost pusă în evidenţă. Cercetătorii de la Şcoala de sănătate publică de la Universitatea Harvard au lansat un studiu de amploare. El a fost realizat pe 27.000 de bărbaţi americani cu vârstele cuprinse între 45 de ani şi 82 de ani. Ei au participat la această cercetare ştiinţifică despre modul de alimentaţie şi consecinţele sale asupra sănătăţii, între anii 1992 şi 2008.

În perioada de 16 ani în care voluntarii au fost monitorizaţi cu regularitate, au avut loc 1.527 de infarcte.

Analiza datelor, prin compararea modurilor de alimentaţie ale voluntarilor, a permis remarcarea faptului că bărbaţii care nu obişnuiau să ia micul-dejun aveau un risc de 27% mai mare de a suferi o criză cardiacă sau de a muri din cauza unei insuficienţe cardiace, în comparaţie cu aceia care obişnuiau să ia micul-dejun.

Potrivit aceluiaşi studiu, persoanele care sar peste micul-dejun se îngraşă mai mult, suferă mai des de diabet şi au o concentraţie de colesterol mai ridicată.

În plus, acelaşi studiu a evidenţiat un risc cardiac ridicat pentru bărbaţii care obişnuiesc să mănânce în timpul nopţii, în comparaţie cu aceia care nu mai mănâncă nimic după cină.
După câte se pare, săritul peste micul-dejun corespunde unei tipologii sociale particulare. În acest studiu, voluntarii care nu iau micul-dejun sunt în general mai tineri, adeseori fumători; ei lucrează cu normă întreagă, sunt celibatari, fac mai puţin sport şi beau mai mult alcool.

Autorii studiului recomandă alcătuirea unui mic-dejun echilibrat, cu nutrimente variate, precum proteine (carne, peşte, produse lactate); carbohidraţi (cereale, pâine); vitamine şi minerale (fructe). Cercetătorii recomandă totodată includerea în micul-dejun a nucilor, alunelor şi a migdalelor.

Sursa Monitorulsv

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here