Mierea cu hribi de pădure din Sălaj – cel mai exclusivist produs de gen din Europa

0
284

Mierea cu hribi

Mierea cu hribi din Sălaj este, în opinia celor care o produc și o comercializează, cel mai exclusivist produs de gen din Europa, nu atât prin prețul său ce ar putea fi considerat exorbitant, cât mai ales prin forma de prezentare, respectiv recipientul de sticlă unicat, decorat cu argint și încadrat într-o ramă de lemn de stejar, cumpărătorul primind și o linguriță de argint, un săculeț de pânză țesută în război, alături de cinci stejari ce se plantează în numele său.

Combinarea mierii de albine cu diferite alte ingrediente nu este una neobișnuită, însă asocierea ei cu hribi de pădure îi aparține unui tânăr întreprinzător din Sălaj, Alin Prunean, ce și-a dorit să dea astfel o altă valoare atât unor produse deosebite de la noi, promovând totodată meșteșugurile locale, scrie Agerpres.

“Am văzut undeva miere cu trufe și nu mi s-a părut deloc spectaculos.”

Am degustat-o și nu a fost nimic care să mă impresioneze. Atunci m-am gândit să încerc combinația cu hribi — eu sunt și un amator de ciuperci de pădure. Gustul e foarte interesant. Prima dată când guști e dulce, iar după câteva secunde simți aroma de hribi de pădure. Hribii sunt uscați parțial și, după două luni de stat în miere, aceasta va extrage aroma lor și va prinde gustul de hribi. (…) Ideea a apărut din dorința de a promova produsele locale realizate de micii producători.

E un produs care promovează și meșteșuguri, tradiții și obiceiuri, pentru că în pachet, pe lângă miere de salcâm simplă, cu hribi de pădure sau prune uscate, avem un recipient de sticlă realizat manual, de un artist sticlar, la Șelimbăr, avem o ramă de stejar, o linguriță din argint masiv realizată într-un mic atelier la Turda, un săculeț de pânză țesută în război la Cizer, în care punem lingurița, și, sigur că pentru fiecare produs vândut plantăm cinci stejari ce poartă numele cumpărătorului. În felul acesta avem grijă și de mediu și de ceea ce distrugem poate zi de zi prin ambalarea produselor sau prin ceea ce facem”, a explicat producătorul, pentru Agerpres.

Mierea utilizată e colectată de pe Valea Barcăului, o zonă din Sălaj unde există mulți apicultori, ce sunt astfel susținuți în practicarea acestei meserii. Ciupercile de pădure sunt recoltate din pădurile județului.

“Mierea e de pe Valea Barcăului. Sunt mulți apicultori în zonă și încercăm să-i susținem prin faptul că le dăm un preț peste cel al pieței pe miere, dar le cerem o calitate superioară și practici corecte față de albine și de mediu. E un schimb. Plătim un preț mai bun, dar cerem calitate și ne selectăm furnizorii. Ciupercile sau hribii de pădure sunt un produs cu care România ar trebui să se mândrească. Din păcate, ciupercile pleacă de la noi neprocesate, după care se întorc în țară ambalate, cu valoare adăugată mare. Cred că România e cel mai mare furnizori de hribi din Europa, dar din păcate doar ca materie primă. Ideal ar fi să le procesăm și să le vindem mai apoi”, afirmă acesta.

Mierea cu hribi de pădure, considerată de Alin Prunean cel mai exclusivist produs din Europa, a fost lansată la un târg internațional — SIAL Paris, în 2012.

A stat sub denumirea The Art of DAR. De la lansare și până în prezent a fost apreciată atât pentru gustul său deosebit, cât și pentru modul inedit de prezentare.

“Avem clienți gen ‘corporate’, firme care cumpără produsul și nu le vine să creadă că se poate face în România ceva așa inovativ și la asemenea standarde. Avem și clienți persoane fizice, și din România, și din afara țării. Asocierea cu Transilvania cred că e benefică. Am un client care a și venit din Anglia în România, ca să vadă Transilvania, pornind de la acest produs. Asta e și ceea ce ne dorim, nu doar să vindem un produs local, ci să facem o legătură între cumpărător și locul de unde este produsul. (…)

De cele mai multe ori în țară am livrat personal produsul, pentru că ne dorim să cunoaștem cumpărătorul, mai ales că fiecare din aceștia devine ‘proprietarul’ a cinci stejari. Ultimul client, de exemplu, a fost din Târgu Neamț, o doamnă care a vrut patru produse. Ne-am întâlnit la București și a fost foarte încântată de produs. Dânsa își aștepta copiii să se întoarcă din străinătate și nu știa ce cadou să le facă de sărbători și până la urmă a ajuns la noi. A comandat miere de salcâm cu cacao — standardul e de salcâm, cu prune uscate sau cu hribi, dar ea a vrut cu cacao, fiind foarte încântată de gust”, menționează Alin Prunean.

Faptul că a reușit să atragă atenția lumii cu acest produs este confirmat nu doar de laude, ci și de criticile ce s-au făcut auzite privitoare la prețul de comercializare, ce este de circa 1.600 de lei pentru un produs.

“Mai sunt comentarii la adresa prețului. Unii spun că am exagerat. N-am nicio remușcare legată de preț, pentru că știu ce înseamnă produsul, care e manopera și ce mesaj poartă produsul, partea de plantări din spate, partea de întreținere a acestora. E foarte ciudat că un român comentează negativ când vede un produs ce costă în jur de 1.600 de lei. Probabil același comentator acid e foarte încântat de un telefon de 2.000-3.000 de lei și nu are nimic critic la adresa unui produs din import, făcut pe un vapor, ce nu aduce aproape nimic economiei românești.

Criticile se compensează cu aprecierile. Chiar am dus o miere cu hribi de pădure într-o mare agenție de publicitate din București și nu le venea să creadă că avem așa ceva”, explică producătorul.

Mai mult decât atât, există și componenta socială de care puțină lume știe, mierea cu hribi de pădure fiind doar vârful de gamă al unei întreprinderi sociale din Valcău de Jos, care prelucrează produse apicole și scoate pe piață o linie variată și inedită de mixuri ce pun în valoare mierea românească.

“Acesta este produsul de vârf, dar în spate sunt și alte produse diverse. “

“O gamă terapeutică ce cuprinde mierea cu polen și propolis, mierea cu nucă și propolis, mierea cu prune uscate, dar și alte produse deosebite din zona ‘gourmet’, precum mierea cu cafea, chimen, anason stelat și, mai nou, mierea cu cacao. Toate acestea le preparăm la o întreprindere socială din Valcău de Jos, prin care ne-am propus crearea de locuri de muncă și sprijinirea grupurilor vulnerabile — dacă vorbim de exemplu de femei de peste 55 de ani care nu-și găsesc un loc de muncă. Parte din profit se reinvestește în educația tinerilor din comunitate, care cred că e foarte importantă. Anul trecut am sprijinit trimiterea a 10 copii într-o tabără. E vorba de copii care au împlinit 18 ani și n-au fost într-o excursie sau o tabără”, subliniază Alin Prunean.

Una peste alta, mierea cu hribi de pădure din Sălaj se dorește a fi nu doar simbolul exclusivității și calității, ci în primul rând un produs unicat ce unește natura și obiceiurile din Transilvania, pentru a le face cunoscute în Europa și în întreaga lume.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here