Remedii naturiste împotriva migrenelor sau a durerilor de cap recurente

0
162

migreneMigrene – Cum le combatem prin stilul de viață sănătos – Eliminarea unor alimente din meniu – Ajutorul binefăcător al plantelor – Unele migrene se vindecă greu doar cu plante – E mai bine să previi decât să vindeci – Ceaiuri pentru ameliorarea durerii

Dacă suferiți des de migrene este clar că trebuie să revizuiți modul de alimentare și alte obiceiuri dăunătoare. Specialiștii au sugerat o serie de factori favorizanți și declanșatori, printre care cafeaua în exces, tutunul, alcoolul (vinul roșu, mai ales), brânza, roșiile, ouăle, ciocolata. De asemenea, factorii genetici și de mediu pot sta la izvorul declanșării migrenelor, considerându-se că, în aproximativ două treimi din cazuri, este vorba de predispoziții ereditare. Dereglarea hormonală este un factor favorizant, iar tendința de apariție a unei migrene în timpul sarcinii este mult mai mică.

În ceea ce privește incidența migrenei în rândul adulților, femeile sunt de trei ori mai predispuse decât bărbații să sufere de această afecțiune, iar, în rândul tinerilor, băieții se confruntă mai des decât fetele cu această problemă. Stresul, aerul închis, zgomotele, mirosurile pot declanșa, la rândul lor, atacuri de migrenă.

Alegeți un stil alimentar relaxat. Multă salată, vinete, păpădie, verdețuri, morcovi, varză, praz, napi, andive, fasole verde. Dintre fructe, este de preferat să mâncați citrice, mere, pepene, pere. Reduceți alcoolul și factorii nocivi.

Ce este migrena?

Ce este migrena? „Este o afecțiune cronică, caracterizată prin cefalee (durere de cap) recurentă, de intensitate moderată sau severă, care este asociată (de cele mai multe ori) cu o serie de simptome ale sistemului nervos autonom.” Migrenele afectează doar o jumătate a capului, au un caracter pulsatil și o durată de la 2 la 72 de ore. În afară de durerea unilaterală de cap, intensă și inconfortabilă, cel afectat mai poate experimenta simptome de greață, vărsături, fotofobie, fonofobie, precum și tulburări vizuale, senzitive, lingvistice sau motorii anterioare instalării cefaleei.

În cazul migrenei, tratamentul la domiciliu este dedicat mai mult prevenției. Crizele repetate necesită ajutor competent, de specialitate. Unii fitoterapeuți sunt de părere că adevăratele migrene se vindecă foarte greu doar cu plante. Și aceasta pentru că sunt multe cauze declanșatoare. Pot fi tulburări hepatice, circulatorii, artroză cervicală, nervozitate frecventă.  Totuși, în primele stadii, consumarea unui ceai din plante ajută la reducerea durerilor și a efectelor. Care sunt plantele care au efect?

Migrene – Plante indicate pentru ameliorarea durerilor

Mușețel (Matricaria chamomilla) – Se poate prepara o infuzie (250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de flori uscate) în care se adaugă puțin ghimbir (ghimbirul reduce senzația de greață sau chiar greața severă).

Spilcuța (Tanacetum parthenium) – Se poate bea infuzie de spilcuță, cu precauție și nu concomitent cu anumite tratamente medicamentoase (aspirină, warfarină).

Rozmarin (Rosmarinus officinalis) – Infuzia de rozmarin este eficientă în cazul migrenelor al căror factor declanșator este stresul.

Puteți amesteca diverse plante, după recomandare, pentru a spori efectul ceaiului. Puneți, așadar, părți egale de

  • muguri florali de portocal amar
  • flori de lavandă
  • flori de tei
  • frunze de măghiran
  • frunze de mentă

la infuzat, timp de cinci minute. Puteți folosi acest amestec în cure de o lună de două ori pe an.
Sunt și leacuri băbești, gen cataplasme cu rondele de cartofi la tâmple și pe frunte, băi cu sare grunjoasă. Uleiul esențial de rozmarin este, de asemenea, indicat.

Ceai calmant din amestec de levănțică (sau rozmarin) și crețișor (uscat) – Se urmează o cură de o săptămână cu infuzie din acest amestec (1 linguriță de crețișor (Betonica officinalis) cu 1/2 linguriță lavandă – Lavandula – (sau rozmarin) infuzate 10 minute cu 200 ml de apă).

Mulți terapeuți recomandă reechilibrarea funcțiilor sistemului nervos vegetativ simpatic. Este acel sistem care declanșează reacția fight for fight – o reacție de fugă sau de luptă în caz de pericol. Reechilibrarea este deosebit de eficientă în caz de migrene, stres, insomnie, nervozitate, spasmofilie.
Și, poate, mai multe activități relaxante nu ar strica. O poezie frumoasă, o muzică plăcută, un roman interesant, un film artistic sau o rugăciune.

Vă invit să citiți și Remedii naturale contra insomniei.

Sănătate! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu