O scrisoare trimisă de către Mihai Eminescu lui Titu Maiorescu

0
605

Mihai Eminescu și MaiorescuScrisoare către Titu Maiorescu, de Mihai Eminescu

Marele poet național Mihai Eminescu îi cerea criticului literar Titu Maiorescu ajutor financiar. Îi era necesar întoarcerii sale în România, după ce acesta fusese internat la un spital din Viena în luna februarie a anului 1884.

Citiți și Călinescu despre Eminescu, Creangă și Caragiale.

”Stimabile domnule Maiorescu,

Astăzi, ieșind din casa de sănătate pentru vreo două ore, mă folosesc de vizita ce o fac nepotului D-voastră, d-lui Popasu, pentru a vă adresa aceste șiruri. Sunt mai bine de trei săptămâni de când au încetat toate simptomele boalei de care am suferit, încât, dacă  ar fi stat în putința mea, aș fi părăsit institutul, fie pentru a schimba mediul în care mă aflu, fie pentru a mă întoarce în țară. Cu toate acestea nu știu dacă, pentru un asemenea sfârșit, va fi cu putință a se realiza mijloacele necesare.

Citiți și Teiul lui Eminescu atrage iubitorii de literatură. Bătrânul arbore are mai mult de jumătate de mileniu.

Amintirea stării mele trecute e foarte slabă, încât pe mine însumi mă miră lungimea timpului, în decursul căruia nu mi-am putut da seama de nimic. Punând în socoteala acelei stări toate neajunsurile și supărările pe care le-am putut cauza atât D-voastră cât și altor amici binevoitori, cutez a solicita din nou îngăduința D-voastră și a vă cere ca, prin câteva șiruri, să mă lămuriți dacă am perspectiva de-a mă întoarce curând în țară. În așteptarea unui răspuns, rămân al D-voastră cu toată supunerea și stima,          

Mihai Eminescu

Sursa: art&culture

Jurnal Spiritual

Citiți și Glossă – Mihai Eminescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here