Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare, personalităţile istorice cele mai apreciate de români

0
1973

Mihai-Viteazul-wwMihai Viteazul şi Ştefan cel Mare, personalităţile istorice cele mai apreciate de români.

Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare sunt personalităţile istorice cele mai apreciate de români, în timp ce Regina Maria conduce topul personalităţilor feminine cele mai importante din istoria românilor, potrivit unui barometru de opinie realizat de Inscop Research, dat publicităţii marţi.

Astfel, 95,2% dintre respondenţi consideră că Mihai Viteazul este figura cea mai însemnată din istoria românilor, urmat de Ştefan cel Mare, cu 94,9%.

Mircea cel Bătrân şi Alexandru Ioan Cuza au întrunit câte 92,3% dintre opţiuni. Urmează Vlad Ţepeş, apreciat ca fiind un personaj important de 89,7% dintre cei intervievaţi. Constantin Brâncoveanu încheie topul domnitorilor de seamă cu 78,9% dintre opţiuni.

Dintre regii României, Carol I este considerat cel mai important personaj istoric de 77,7%.

El este urmat de regele Ferdinand I, cu 72,3% dintre opţiuni. Carol al II-lea este considerat un personaj important din istoria românilor de 66,3%.

Regina Maria conduce topul personalităţilor istorice feminine cu 71,1% dintre opţiunile exprimate.

Ea este urmată de Ecaterina Teodoroiu, pe care 66,7% o indică drept personalitatea istorică feminină cea mai importantă din istoria României. Pe locul al treilea se află Regina Elisabeta (64,1%), urmată de Ana Ipătescu (47,2%). Elena Cuza şi Elena Lupescu sunt considerate de 45,2%, respectiv de 31,5% drept personajele feminine cele mai importante din istoria românilor.

Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda ziarului “Adevărul” în perioada 10-17 septembrie, pe un eşantion de 1.050 persoane, având o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 70 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

Sursa:  AGERPRES

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here