Mii de manuscrise din Biblioteca Vaticanului, digitalizate. Acestea vor fi disponibile la liber, pe internet

0
435

biblioteca-vaticanului-se-inchide-pentru-3-ani-8316Aproximativ 3.000 de manuscrise din Biblioteca Vaticanului vor fi digitalizate de japoneză pe parcursul a patru ani. Potrivit lui Jean-Louis Brugues, arhivarul şi bibliotecarul de la Vatican, dorinţa Sfântului Scaun este de “a face să devină disponibilă această comoară uriaşă care îi este încredinţată, oferind-o spre consultare liberă, pe internet”.

Într-o conferinţă de presă, arhivarul şi bibliotecarul de la Vatican, francezul Jean-Louis Brugues, prefectul Bibliotecii Vaticanului, italianul Cesare Pasini, şi directorul general al NTT DATA Corporation, Toshio Iwamoto, au expus liniile generale ale acestui acord în valoare de 18 milioane euro, care va fi valabil până în 2018 şi care va reprezenta “doar prima fază dintr-o colaborare”, scrie AFP, ciată de Mediafax.

Cesare Pasini a explicat faptul că uriaşul proiect de digitalizare a tuturor cărţilor din Biblioteca Vaticanului a început în urmă cu câţiva ani şi că acest contract cu NTT DATA va permite să se ajungă în 2018 la un total de 15.000 manuscrise digitalizate.

“NTT DATA şi Biblioteca apostolică vaticană (BAV) au semnat contractul iniţial pentru a participcare va digitaliza şi conserva circa 80.000 de volume şi 41 milioane de pagini care pot fi considerate bunuri istorice ale umanităţii,a la o operaţiune  redactate între secolul al II-lea e.n. şi secolul al XX-lea”, a precizat Toshio Iwamoto.

Biblioteca de la Vatican este unică în lume prin prisma varietăţii geografice şi a vechimii documentelor sale. Aproximativ 10 manuscrise de o valoare istorică şi artistică deosebite figurează printre cele 3.000 care vor fi digitalizate de NTT DATA, a precizat Vaticanul.

Jean-Louis Brugues a subliniat dorinţa Sfântului Scaun de “a face să devină disponibilă această comoară uriaşă care îi este încredinţată, oferind-o spre consultare liberă, pe internet”.

“Manuscrisele care vor fi digitalizate provin din zone diferite, de la America precolumbiană la Extremul Orient chinez şi japonez, tranzitând prin toate limbile şi culturile care au hrănit Europa”, a precizat prelatul francez. Misiunea Bibliotecii Vaticanului constă în a face ca această colecţie “să devină deschisă în faţa celor mai variate «periferii» culturale”, a adăugat el, reluând o expresie a papei Francisc.

NTT DATA Corporation, care îşi oferă serviciile în peste 40 de ţări, a fost selecţionată pentru experienţa sa în conservarea pe termen lung a manuscriselor digitalizate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here