Mii de pelerini au participat la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu

0
216
pr-iustinPeste 3.000 de credincioși veniți din toate zonele țării au participat sâmbătă la slujba de pomenire de un an a părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă.

Liturghia arhierească s-a săvârșit sub conducerea mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Teofan. Slujba de pomenire a fost programată pentru ora 11.00.

Curtea mănăstirii a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au vrut să fie prezenți la mormântul duhovnicului. Pentru eveniment, obștea mănăstirii a refăcut cavoul mormântului în care a fost înhumat duhovnicul. După slujba de pomenire, pelerinii au fost invitați la parastas.

Părintele Iustin Pârvu a încetat din viață pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani. Născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919, preotul și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București.

În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa.

După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele Iustin Pârvu a fost arestat pe motive politice. El a fost condamnat la 12 ani închisoare plus un spor de 5 ani, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la “reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud. Aceasta perioadă a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După ce și-a ispășit pedeapsa a mai primit, în 1960, încă patru ani de temniță pentru că nu s-a lepădat de credința sa.

În 1964 a fost eliberat și a devenit muncitor forestier. După doi ani, în 1966, a revenit la viața monahală, la Mănăstirea Secu. Acolo, a fost preot monah. Din dorința de a-l controla, conducerea comunistă a țării l-a obligat pe părintele Iustin, în anul 1975, să slujească la Mănăstirea Bistrița. După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu; până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune.

În 1991 a întemeiat Mănăstirea cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril de la Petru Vodă. Părintele și-a continuat misiunea. In 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea de la Petru Vodă, o casă de educație pentru copii și un azil pentru bătrâni; trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită ‘Glasul Monahilor’.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here