Miliardarul fără miliarde

0
135

miliardarul fara miliardeEl este fondatorul Duty Free, are 81 de ani, a făcut o avere de 7,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea nu are maşină, zboară în clasa econom, locuieşte într-un apartament închiriat. Chuck Feeney poartă un ceas digital de 15 de dolari şi o cămaşă mototolită. În ţara de origine – Irlanda, este luat drept turist american. El preferă restaurantele fast-food, bunurile de larg consum şi foloseşte metroul sau taxiul.

S-ar putea să-l numim un „zgârcit”, care se agită pentru fiecare bănuţ, asta doar în cazul în care nu era cunoscut faptul că în ultimii 30 de ani, Chuck Feeney a oferit în scopuri caritabile  mai mult de 6 miliarde dolari. Banii au fost cheltuiţi pe educaţie, sănătate, ştiinţă, pentru întreţinerea caselor pentru bătrâni în Statele Unite ale Americii, Vietnam, Australia, Africa de Sud, Irlanda şi Insulele Bermude. El nu intenţionează să se oprească, ci plănuieşte ca până în 2016  să dea  restul banilor pentru gesturi nobile.

Mai mult decât atât, acest om bogat şi extravagant, nu este interesat de bani şi faima: dăruind miliardele sale el a încercat să rămână în umbra faimei, iar primii 15 ani a făcut asta destul de bine, pentru că nimeni nu ştia despre munca lui de caritate. Apoi a venit “dezvăluirea”, cu toate că după, Feeney s-a comportat foarte modest; de exemplu este cunoscut faptul că până în anul 2012, el a dat nu mai mult de 5 interviuri.

Chuck Feeney este o persoană uimitoare. Începând afacerea, el a fost capabil în câţiva ani să  pună pe picioare un „Imperiu” cu 200 de angajaţi în 27 de ţări. Veniturile sale au crescut extraordinar, cu toate că cele mai multe dintre ele au mers imediat la o organizaţie de caritate „Atlantic Philanthropies”.

“Sunt convins că este mult mai distractiv atunci când dai bani şi ai posibilitatea să vezi cum datorită acestor gesturi caritabile se  construieşte ceva bun, cum ar fi un spital. Acest lucru este logic – de a învesti în fapte bune, şi să nu îi pui într-un cont bancar şi să le permiţi să crească şi încă o dată să crească ” – spune Feeney.

Bill Gates l-a numit pe Chuck un model ideal, menţionând că acesta este cel mai bun exemplu al modului de a face bine în viaţă.

Sursa: nuaisacrezi.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here