Milos, insula colorată

0
123

Vara se apropia cu paşi repezi şi nu mă puteam decide asupra destinaţiei de vacanţă. Avea să fie Grecia, asta-mi era clar, încă ezitam între Kefalonia şi Lefkada, când ochii mi-au căzut pe fotografia unei plaje cu formaţiuni stâncoase în culori neobişnuite. Nuanţe de galben auriu pînă la roşu închis se împleteau cu azuriul profund al mării, formând un peisaj copleşitor. Era plaja Kastanas, din Insula Milos. În acel moment, destinaţia de vacanţă fusese stabilită.

 

 

 

 

 

Situată în arhipelagul Ciclade, Milos este una dintre cele mai frumoase insule greceşti din Marea Egee. Ceea ce o face deosebită de celelalte Ciclade este rara sa morfologie a solului şi bogăţia de minerale a aceastuia, care dau formaţiunilor stâncoase nuanţe neobişnuite. Datorită peisajului său vulcanic, plajele insulei sunt unice. Aici a fost descoperită celebra statuie a lui Venus, aflată în prezent la muzeul Luvru din Paris, de aceea Milos mai e numită şi Insula lui Venus.

Plaka, actuala capitală a insulei , a fost înfinţată în 1800 şi păstrează arhitectura tradiţională cicladică. Plimbarea prin mica localitate cu case vopsite în alb, ferestre şi uşi colorate, balcoane pline de flori şi verdeaţă, străduţe înguste şi albe ne-a dat senzaţia unei întoarceri în timp. Tot de aici ne-am bucurat de o vedere magnifică asupra Golfului Milos.

Lângă Plaka se află minunatul sat Tripiti, construit într-o zonă cu o istorie bogată, care a fost deosebit de prosperă în perioadele clasice și elenistice. Localitatea se află pe un deal ce pare să se prăbuşească în mare și își datorează numele solului pe care a fost ridicat, care este format din rocă vulcanică moale ce dă impresia că a fost găurită (în greacă, “tripiti” înseamă “făcut din găuri”). Cel mai înalt punct al satului este străjuit de mori de vânt pitoreşti, unele din ele fiind transformate în camere de închiriat. Preţurile nu sunt deloc mici, însă priveliştea care se deschide din acest punct face toţi banii.

Klima este cel  mai pitoresc sat de pescari, datorită culorilor puternice în care oamenii ţi-au vopsit casele. Aici regăsin renumitele syrmata, căsuţe mici pescăreşti, unele săpate în stânci, cu uşi din lemn viu colorate. Apusul soarelui privit din acest sat este o experienţă unică.

Pollonia, a doua zonă turistică importantă a insulei, este un sat pescăresc fermecător, construit în jurul unui mic golf, în partea de nord-est a Milosului. Pe parcursul câtorva ore se pot admira casele mici, albe, aliniate de-a lungul coastei şi mica biserică a satului, Agia Paraskevi. Din micul port al satului se poate pleca în excursii de o zi în micile insule din apropiere, Kimolos şi Glaronissia. 

 

 

Plajele Insulei Milos

Insula are peste 70 de plaje, marea majoritate cu nisip fin – alb, auriu sau roşu, dar şi câteva plaje cu pietricele, mal stâncos din formaţiuni de sare, cu multe tuneluri prin care te poţi strecura atunci când înoţi. La unele se ajunge mai uşor, altele sunt ceva mai izolate şi pot fi accesate doar cu barca. Despre câteva dintre cele mai cunoscute plaje ale insulei puteţi citi aici

Noi am reuşit să ajungem doar la câteva dintre ele, cu menţiunea că preferatele noastre sunt cele izolate şi cu pietricele.

Kastanas. Poate fi caracterizată în două cuvinte: izolată şi foarte colorată. E situată în partea nord-estică a insulei, puţin mai la sud de Pollonia. Accesul nu e foarte facil (se ajunge pe un drum neasfaltat sau cu barca), nu veţi găsi aici niciun fel de facilităţi (umbrele, şezlonguri, taverne).

Nu există fir de nisip pe ţărm şi pe fundul mării, doar pietricele de toate formele şi culorile, de aceea papucii speciali (aquashoes) sunt indicaţi. E o plajă ideală pentru snorkelling, pe fundul mării sunt zeci de feluri de peştişori intens coloraţi.

Sarakiniko. Denumită după numele piraţilor Sarakin, este considerată una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei, datorită peisajului unic, cu pietre albe care au pătruns în mare şi au format scobituri mai mici sau mai mari. E una dintre cele mai fotografiate plaje, imensul platou alb ce contrastează puternic cu albastrul cicladic al mării oferind o privelişte spectaculoasă. Întregul peisaj format de rocile vulcanice nu prezintă semne de vegetaţie şi are, în întregime, o nuanţă de un alb strălucitor, lăsând impresia de peisaj selenar. Plajă se poate face pe mica fâşie de nisip din apropiere, dar se poate sta pur şi simplu pe stâncile albe.

 

 

 

 

Poliochiori. La 10 km sud de Adamas găsim o altă plajă colorată, unică pentru izvoarele termale: Poliochiori. Există facilităţi pentru practicarea sporturilor nautice, dar şi taverne, cafenele, baruri. Ţărmul este nisipos, însă intrarea în apă se face cu ceva dificultate din cauza pietrelor. Un alt inconvenient pentru copii sau pentru cei care nu ştiu să înoate: apa mării se adânceşte brusc la doi-trei metri de la mal.

 

 

Tsigrado. Situată în partea de sud a insulei, este una dintre cele mai frumoase plaje de pe Milos. Ştiam că accesul nu e foarte facil – se merge printre doi pereţi de rocă, pe o pantă nisipoasă, cu pasaje înguste -, aşa că am optimizat la maxim bagajul. Adică am luat doar strictul necesar, iar lucrurile le-am cărat în rucsaci, nu în geanta de plajă. Cu toate că accesul nu e tocmai uşor, cu toate că plaja nu este foarte bine organizată şi n-are baruri sau taverne, noi am găsit-o foarte aglomerată.

Firiplaka. Lângă Tsigrado se află o plajă lungă, cu nisip fin argintiu şi roci uriaşe frumos colorate, cu apa albastru-verzuie. Este o plajă foarte bine organizată, deloc aglomerată. Se poate admira o privelişte uluitoare a apusului de soare.

Kleftiko (sau Marea Meteora). Este cel mai impresionant loc din Milos, cu stânci albe uriaşe ce ies din mijlocul mării, trecători înguste şi peşteri submarine. Denumirea vine de la piraţii Kleftes, care au folosit zona ca adăpost pentru comori. La Kleftiko se poate ajunge doar cu barca, din portul Adamas sau din Kipos. Noi am optat pentru ultima variantă, care e şi mai ieftină. De altfel, o călătorie cu barca este cel mai bun mod de a vedea frumuseţea naturală a insulei şi ameţitoarele amestecuri de culori ale stâncilor din apropierea ţărmurilor sale.

 

 

 

 

 

Papafragas. Este o plajă mică, înconjurată de două stânci uriaşe. Este poziţionată în partea de nord-est a insulei, în apropierea ruinelor oraşului antic Phylakopi. Din partea de sus a stâncilor, de unde marea arată ca o piscină imensă, a trebuit să coborâm mai multe trepte tăiate în stâncă pentru a ajunge la mica plajă. De fapt, în zonă se află trei peşteri de mare adâncime, săpate de apă în stânci. Una dintre ele poartă numele lui Papafragas, preotul catolic ce-a folosit locul ca să se ascundă, împreună cu barca sa.

 

 

Liliana Mihăilă

Mai multe articole din aceeaşi categorie puteţi găsi aici